Štednjom do dodatnih popusta, evo kako smanjiti račun za struju

Bujanovac, 14. septembar 2022. Domaćinstva koja smanje potrošnju struje od 5 do 30 odsto, u poređenju s istim mesecom prošle godine, od oktobra mogu da računaju na popust od 10 do 40 procenata.

Državni sekretar u Minsitarstvu energetie Zoran Lakićević rekao je za RTS da je moguća ušteda 20 odsto bez ikakvih ulaganja, raconalnim korišćenjem bojlera, električnog šporeta, mašine za pranje veša i frižidera.

Po njegovim rečima uštedu od pet odsto na računu možemo da postignemo racionalnim korišćenjem bojlera – podešavanjem odgovarajuće temperature na grejaču, tuširanjem umesto kupanjem, ali i kraćim tuširanjem.

Dodatnih pet odsto možemo uštedeti tako što ćemo električni šporet koristiti racionalnije.

-Električni šporet nam donosi pet odsto uštede. Na njemu treba voditi računa kako kuvate – da li stavljate veliku šerpu na malu ringlu ili obrnuto – kaže on

Tako će se uštedeti 10 odsto, a do dodatnih 5, ukazao je Lakićević, možemo da dođemo tako što ćemo podesiti temperaturu frižidera na maksimalno četiri stepena, a zamrzivača na – 18 stepeni.

Uštedu od dodatnih pet odsto na računu možemo postići ako obratimo pažnju kako koristimo mašinu za pranje veša.

-Da koristimo programe koji su ekonomičniji, da bubanj uvek bude pun veša, da ga ne sušimo u mašini već na sobnoj temperature – sve to zajedno nam donosi 20 odsto uštede – naveo je Lakićević.

Naglasio je da oko 42 odsto celokupne potrošnje energije u Srbiji ide na domaćinstva.

-Tako da je primena ovih mera u domaćinstvima veoma važna, možemo mnogo da uštedimo na nivou države, a i sama domaćinstva mogu da uštede u svojim budžetima – ocenjuje Lakićević.

Ako želimo da idemo na 30 odsto uštede rešenje je u zameni starih sijalica LED sijalicama.

-LED sijalice deset puta manje troše energiju nego obične sijalica, deset puta duže traju i daju veliku uštedu – ukazuje Lakićević.

Ukazuje da uređaji i aparati novije generacije, klase „A“, donose velike uštede.

-Zamenom starijih uređaja novijom generacijom koji su energetski efikasni možete uštedeti i do 50 odsto u domaćinstvu, ali to zahteva određena ulaganja: morate da kupite nov frižider, šporet i onda imate veće uštede – rekao je on.

Evo na koje sve načine možete uštedeti struju, savetuje bujanovački električar




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *