fbpx

Medijska nagrada PCI: Razlike nas spajaju

Bujanovac, 15. septembar 2022. (Foto MC) – Medijska nagrada na temu multietničkog suživota na Kosovu i u Srbiji podstiče novinare da prikažu odnos među građanima van onoga što se često viđa u medijima, složili su se članovi žirija za dodelu te nagrade.

Na konferenciji za novinare povodom dodeljivanja Medijske nagrade u organizaciji Inicijative za mirne promene (PCI)  održane u četvrtak u Medija centru, novinarka Jelena Obućina jedna od članica žirija, izjavila je da je ta nagrada dobar podsticaj da se novinari takvim temama više bave jer građani „malo toga znaju i čuju“ o odnosu građana na Kosovu.

– Van onoga što vrlo često u medijima u Beogradu možemo da vidimo uglavnom promiču ti izveštaji i priče o dobroj međusobnoj saradnji u jednom suživotu koji se sigurno odvija, pritom ne govorim samo o onom delu koji Srbija naziva svojim delom nego govorim o čitavom Kosovu, rekla je ona, prenosi list Danas.

Članica žirija Tamara Skroza rekla je da se nagrada dodeljuje individualnim naporima, što je ocenila kao pozitivnu stvar navodeći da je ona „iz kome novinarske smrti spasena takvim jednim konkursom“.

Dodala je da su među prošlogodišnjim radovima mahom bili radovi koji su se bavili temama koje zahtevaju „intelektualnu hrabrost“ jer se većina radova bazirala na jeziku i različitosti jezika.

– Mene je ta intelektualna hrabrost novinara i novinarki iznenadila i obradovala, jer u vremenu kada ti je hrabrost ona bazična, da se boriš za egzistenciju, ti nemaš nešto mnogo vremena za intelektualnu hrabrost, navela je Skroza.

Konferencija se u isto vreme održala u Beogradu i Prištini, a sagovornici su se javljali preko platforme Zoom.

Nagrade se dodeljuju za medijski sadržaj u audio-vizuelnom i pisanom formatu na albanskom i srpskom jeziku, a novčani iznos prve nagrade u obe kategorije je 2.000 evra.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.