fbpx

Đaci iz „Svetog Save“ i „Sezai Suroi“ na Dan mira: Da živimo zajedno (video)

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 21. septembar 2022. – Da nigde u svetu ne bude rata, da živimo uz međusobno poštovanje i prihvatanje različitosti, da budemo tolerantni i da čuvamo mir – poruke su koje su se danas mogle čuti od bujanovačkih srednjoškolaca na obeležavanju Međunarodnog dana mira (21. septembar).

Učenici bujanovačkih srednjih škola “Sveti Sava” i “Sezai Suroi”, Dan mira obeležili su na gradskom trgu puštanjem belih balona i golubova kao simbol mira.

– Bujanovac je multietnička sredina i svi treba da živimo zajedno jer smo tako jači – kaže jedna učenica prvog razreda Srednje škole “Sveti Sava”.

Mladi poručuju i da da nema mesta predrasudama i da je suživot, multikuluralnost  i prihvatanje različitosti u Bujanovcu moguće.

Kao deo programa obeležavanja Dana mira sa učenicima je održana i radionica na temu mira, zajedništva, tolerancije i suživota.

– Najlepša poruka mira je upravo ta saradnja đačkih parlamenata bujanovačkih srednjih škola i to što učenici zajedno učestvuju u svim aktivnostima. Svima šaljemo poruku ljubavi, poštovanja, razumevanja bez obzira na boju kože, veroispovest i nacionalnost – kaže Aleksandra Bojković, nastavnica u srednjoj školi “Sveti Sava”.

Bogdan Matić, bivši učenik “Sveti Save” i najzaslužniji za uspostavljanje saradnje đačkih parlamenata srednjih škola, kaže da je ponosan na učenike i njihova međusobna upoznavanja kroz razne aktivnosti, a da poruka koju šalju svake godine na Dan mira ima poseban značaj za lokalnu zajednicu.

Obeležavanje Međunarodnog dana mira organizovano je od strane učenika pod pokroviteljstvom nevladine organizacije “Beyond” i đačkih parlamenata ovih škola.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *