Pun centar za migrante u Preševu, Bujanovac u rezervi

Bujanovac, 23. septembar 2022. (foto arhiva) – Priliv migranata iz pravca Severne Makedonije raste već mesec dana pa je u Prihvatnom centru u Preševu trenutno  smešteno oko 1300 ljudi, što je gotovo pun kapacitet. Rezervna varijanta za smeštaj migranata je centar u Bujanovcu, koji za sada ne radi.

Migranti su kao i do sada, uglavnom iz bliskoistočnih zemalja, koji se u Srbiji zadržavaju kratko, a u svim prihvatnim centrima u zemlji, po podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, sada je oko 6 hiljada migranata, javlja RTS.

„Još uvek imamo mesta zato što se ne zadržavaju dugo, spreman nam je i Bujanovac kao rezervna varijanta ukoliko ovde bude pun kapacitet, međutim za sada nema potrebe za tim. Mi se kao i pred svaku zimu spremamo, imamo sve energente koji su potrebni i sve što nam je zasad potrebno. I ne plašimo se, jer imamo to iskustvo od 7 godina“, rekao je Slobodan Savović iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

U Prihvatnom centru u Preševu su uglavnom samci, a povremeno dođu i žene ili porodice sa decom, koji se potom upućuju  u Centar u Bosilegradu koji je opredeljen za porodice.

U ovom periodu se zadržavaju kratko u Srbiji, a gotovo svi planiraju put Zapadne Evrope.

U Preševo dnevno dođe od 150 do 300, a približno isti broj migranata i napusti kamp u toku dana.

Većina migranata krenula je na put zbog teške i neizvesne ekonomske situacije u svojoj zemlji.

Ima i onih koji beže od sukoba, ratova, a u putu provedu i po nekoliko nedelja, najčešće preko Turske, Grčke i Severne Makedonije.

Bilal, migrant iz Avganistana, na pitanje šta planira dalje, odgovara: „Planiram da što pre odem, došao sam sam.“

I Sirijac Ahmed ne namerava da ostane: „Nemam dovoljno novca, pa sam zbog toga ostao ovde. Čekam da mi pošalje brat kako bih mogao da nastavim put ka Nemačkoj.“

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *