Šef Misije Oebs-a pozvao manjine da učestvuju na popisu u Srbiji

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 23. septembar 2022. Šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu pozvao je sve građane Srbije da učestvuju u predstojećem popisu stanovništva. U pozivu je posebno naglasio značaj popisa za nacionalne manjine.

– Broj pripadnika nacionalne manjine, utvrđen popisom, određuje na primer nivo finansiranja nacionalnih saveta manjina, koji imaju za cilj očuvanje kulturnog identiteta određene zajednice – poručio je Bratu u četvrtak u video poruci.

Šef OEBS u Srbiji naročito se angažovao za učešće Albanaca na predstojećem popisu i krajem maja je sa tim ciljem posetio Bujanovac, o čemu su Bujanovačke pisale.

Tada je obelodanjeno da građanima neće biti potrebna lična dokumenta da bi bili popisani.

Na popis stanovništva bez ličnih dokumenata

-Izjašnjavanje o etničkoj pripadnosti je na dobrovoljnoj osnovi, što je u skladu sa standardima OEBS-a o samoidentifikovanju kao ključnom principu osnovnih ljudskih prava. Kako stoji u Kopenhagenskom dokumentu iz 1990. godine: „pripadnost nacionalnoj manjini je pitanje ličnog izbora i ne može biti posledica zbog ostvarivanja ovog izbora“ – ističe Bratu u pozivu.

Dodao je da kao i kod drugih aspekata popisa stanovništva, podaci o etničkoj pripadnosti ostaju potpuno anonimni, tako da ova izjava u potpunosti zavisi od vaše spremnosti da se samoidentifikujete.

-Ako građani pomognu vlastima da imaju tačnu sliku o stanovništvu, različite usluge za škole, bolnice, vatrogasne jedinice i druge oblasti opšte infrastrukture mogu se bolje isplanirati i prilagoditi potrebama vaših zajednica i vaših opština – kaže Bratu.

Po njegovim rečima, popis je veoma važan alat za državu da kreira javne politike i usluge zasnovane na strukturi stanovništva.

-Zato ohrabrujem vaše učešće i saradnju sa popisivačima, kao i sa institucijama koje sprovode ovaj process – zaključio je šef OEBS-a u Srbiji.

Popis će se sprovoditi od 1. do 31. oktobra, a učestvovaće i Albanci, za razliku od 2011. godine kada su bojkotovali popis.

Zvanično: Albanci učestvuju u popisu stanovništva

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *