Institut Batut: Voda u Bujanovcu potpuno ispravna tokom 2021

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 27. septembar 2022. Voda iz javnog vodovoda u opštini Bujanovac bila je potpuno ispravna tokom cele 2021. godine, a ispravno je i svih sedam javnih vodovoda gradskih naselja u Pčinjskom okrugu,  pokazuje godišnji izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ objavljen sredinom septembra.

Po zvaničnim podacima, 100 odsto uzoraka iz bujanovačkog vodovoda analiziranih tokom prošle godine bili su fizičko-hemijski i mikrobiološki ispravni.

Kako je Bujanovačkim ranije rečeno u JP „Komunalac“ u čijoj nadležnosti je vodovodna mreža, voda se uzorkuje tri puta mesečno i proverava u Zavodu za javno zdravlje Vranje.

Glasine o neispravnoj vodi, kojih je bilo početkom prošle, a i 2020. godine, komunalno preduzeće je demantovalo.

Nadležni tvrde da je voda za piće u opštini Bujanovac ispravna

Sudeći po podacima iz izveštaja voda je ispravna i u vodovodima gradskih naselja – u Vranju, Surdulici, Vladičinom Hanu, Preševu i Bosilegradu, dok je u Trgovištu samo 0,6 procenata uzoraka bilo mikrobiološki neispravno.

Svega 2,2 odsto od 1848 uzoraka iz „javnih vodovoda i vodnih objekata“ u okrugu bila su fizičko-hemijski neispravna, a 3,4 procenta neispravna mikrobiološki.

Međutim, nema podataka odakle su tačno uzeti uzorci neispravne vode i koliko dugo je to zagađenje trajalo.

Procenat rezidualnog hlora je u vrednostima utvrđenim pravilnikom.

Od 32 javna vodovoda u regionu Istočna i Južna Srbija, ispravno je 28.

Na drugoj strani, izrazito loša situacija je u Vojvodini, gde su od 43 javna vodovoda ispravna samo 11.

U Kikindi, Srbobranu, Čoki, Kanjiži, Zrenjaninu i još nekim mestima procenat fizičko-hemijske neispravnosti je od 97 do 100 odsto.

Izveštaj je komentarisao asistent na Šumarskom fakultetu Aleksandar Anđelković rekavši za N1 da je stanje zabrinjavajuće, a da je stanovništvo 37 opština u Srbiji u nekom trenutku pilo mikrobiološki neispravnu vodu, to jest vodu zagađenu fekalijama.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *