Zeleno-levi klub: Decentralizacijom i aktivizmom do boljeg životnog standarda na jugu

Bujanovac, 28. septembar 2022. (foto JV) – Glavni uzročnik niskog životnog standarda na jugu Srbije, ali i kontinuiranog zapostavljanja ovog regiona od strane svih vlasti u Srbiji, jeste sveprisutna centralizacija, zaključeno je na tribini Zeleno-levog poslaničkog kluba pod nazivom “Koliko vredi život na jugu Srbije” koja je u utorak održana u Nišu.  Za učesnije debate moguće je rešenje je u udruživanju i građanskom aktivizmu.

Kao koren svih problema izdvojena je centralizacija koja je po mišljenju Rastislava Dinića sa niškog Filozofskog fakulteta jedan od razloga nezadovoljstva Nišlija.

To je ilustrovao primerom poklanjanja niškog aerodroma državi, prenose Južne vesti.

– Postoji vrlo jako nezadovoljstvo centralizacijom, a to je činjenica da različite institucije prelaze iz Niša za Beograd ili bivaju odneseni bar na papiru, jer aerodrome ne može doslovno da bude prenesen na drugo mesto, ali njegovo vlasništvo može da bude, a to se i desilo – rekao je Dinić.

Iako je nezadovoljstvo južnjaka prisutno, Dinić je istakao da se mnogi građani ne uključuju i angažuju kada je reč o društvenim problemima, za šta krivi aktuelnu vlast, koja je doprinela tome da lokalne probleme ne rešavaju nadležni, već sve zavsi od predsednika Aleksandra Vučića.

Po rečima aktivistkinje Marije Peternel, razlog za to je što građani i građanke više ne veruju da mogu da utiču na proces donošenja odluka i zato što su vidljivi samo kao glasači u vreme izbora.

– Ne postoje mehanizmi kako se izboriti do nekog javnog inetresa i kako ostvariti svoju inicijativu do kraja. Zato je važno da u tome budemo solidarni i zajedno. I da nas je više u tome – rekla je Peternal.

Radomir Lazović, šef Zeleno-levog poslaničkog kluba, rekao je da će se u Skupštini zalagati za decentralizaciju i da se građanima vrati pravo odlučivanja.

– Ja bih voleo da se mi dogovorimo da vratimo politike u ruke ljudi, da se dogovaramo šta hoćemo da promenimo u ovom gradu, da onda to zajedno zastupamo i da budemo jači od onih koji nas u tome sprečavaju – poručio je Lazović.

Na tribini je govorio i narodni poslanik Robert Kozma.

Tribina u Nišu bila je prva od planiranih na kojima će se građanima predstaviti narodni poslanici Zeleno-levog kluba, kao i aktivnosti na širenju organizacije i formiranju zeleno-leve partije na nacionalnom nivou.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *