CINS: Informer krši sve novinarske standarde, a dobija milione od države

Bujanovac, 29. septembar 2022.(foto CINS screenshot) – Od početka 2020. godine list Informer dobio je najmanje 18,3 miliona dinara javnog novca na konkursima za medijske projekte i pored toga što konstantno krši novinarske standarde.

Intervju sa višestrukim silovateljem koji je Informer prvo objavio na svom YouTube kanalu, a potom i na naslovnici lista izazvao je buru u javnosti i protest koji je održan juče u centru Beograda.

Savet za štampu, koji prati da li mediji poštuju standarde profesije, saopštio je da je tim intervjuom Informer u više navrata prekršio Kodeks novinara Srbije, piše CINS.

Na taj način je ponizio žrtve, uznemirio javnost i zastrašio svoje čitaoce, navodi se u saopštenju Saveta.

Iako je njegov većinski vlasnik i urednik Dragan J. Vučićević pokušavao da intervju opravda novinarstvom, čitav događaj je još jednom vratio u prvi plan pitanje davanja novca iz budžeta onima koji konstantno krše Kodeks novinara Srbije.

Prema javno dostupnim podacima, Informeru je samo od početka 2020. godine do danas dodeljeno najmanje 18,3 miliona dinara na medijskim konkursima opština i gradova širom Srbije. Većinu ovog novca dodelio im je Grad Beograd – skoro 17 miliona dinara. Pored Beograda, novac su Informeru davali i Novi Sad i Pančevo – po pola miliona dinara, Kikinda 200.000 dinara a Odžaci i Sombor po 100.000.

Novac je davan Vučićevićevoj firmi Insajder tim koja izdaje Informer, ali i njenoj ćerki firmi Info IT media.

Informer je, za taj novac, pisao o „rekordnim ulaganjima“, Pančevu kao „pokretačkoj snazi regiona“ i „nikad bržem razvoju“ Beograda.

Za to vreme, ovaj provladin tabloid je više puta kršio Kodeks novinara. Komisija za žalbe pri Savetu za štampu im je od početka 2020. do juna ove godine izrekla 23 javne opomene.

Opomene za posledicu imaju javnu kritiku, a pored toga trebalo bi da utiču i na to koji mediji će biti finansirani novcem građana. Pravilnik za ocenu medijskih projekata propisuje da prednost u dobijanju novca imaju projekti koji ostvaruju javni interes, uz garanciju da se medij pridržava profesionalnih i etičkih standarda. Novac ne bi trebalo da bude dodeljen onima koji krše profesionalne standarde.

Ceo tekst pročitajte OVDE.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *