Bujanovačke sa popisivačima na terenu: Evo koliku zaradu očekuju za mesec dana posla

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. oktobar 2022. Popisivači u opštini Bujanovac od jutros obilaze domaćinstva u svojim rejonima. Jednu od njih 89, Natašu Kljajić, zatekli smo kod „Crvenih“ zgrada u Bujanovcu na samom početku popisa.

-Spremna sam za obaveze koje me očekuju u narednih mesec dana. Obuka je bila vrlo korisna i ne očekujem neke teškoće tokom procesa – kaže Nataša za Bujanovačke.

Počeo popis, bujanovački popisivači na terenu

Po instrukcijama iz popisne komisije, popisivanje prvog domaćinstva vrši se u prisustvu instruktora za popis, a u Natašinom slučaju to je Aleksdandar Zlatković.

Pored Zlatkovića, popisivačima u Bujanovcu su na raspolaganju još 12 instruktora.

-Mi smo tu da na svaki način pomognemo popisivačima. Za svaku nejasnoću ili prepreku oni će se obraćati nama, pa ćemo zajedno, u skladu sa propisanim procedurama, rešavati eventualne probleme – kaže Zlatković.

Kao što su Bujanovačke ranije javile, podaci se unose elektronski, a procenjuje se da će popisivanje jednog domaćinstva trajati oko 30 minuta.

-Neku precizniju sliku koliko će sve trajati i kako će sve odvijati imaću za neki dan. Pretpostavljam da ću kako vreme odmiče i ja biti brža. Podatke o ispitanicima unosimo u elektronske obrasce u laptopu i to ide oflajn, a kada završimo dnevni obilazak sve šaljemo u bazu – kaže Kljajićeva.

Glavni motiv za rad na popisu, kaže ona, svakako je prilika za zaradu, jer je nezaposlena.

-Po upitniku imamo 82 dinara, a popunjava se upitnik za domaćinstvo i svakog člana. Mislim da imam oko 200 domaćinstava u mom rejonu, pa mi je neka računica da zaradim jednu platu, 50-60.000 dinara, za ovih mesec dana – kaže Nataša.

Popisivači će domaćinstva posećivati svakog dana od 8 do 20 časova.

Preliminarni rezultati popisa očekuju se u novembru, a konačni rezultati na proleće iduće godine.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *