Bujanovčani dobili Savetovalište za dijabetes

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 4. oktobar 2022. – U Domu zdravlja u Bujanovcu otvoreno je Savetovalište za dijabetes pri internističkom odeljenju koje će raditi svakog petka od 7 do 14 časova, rečeno je našem portalu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Građani koji sumnjaju da boluju od dijabetesa ili traže savete kako da ovu bolest kontrolišu i smanje posledice mogu posetiti Savetovalište za dijabetes  i na jednom mestu saznati kako da nivo šećera u krvi održavaju u granicama normale kroz pravilnu ishranu, fizičku aktivnost i redovne kontrole.

– U savetovalištu pacijent dobija sve informacije i neku vrstu edukacije u smislu zdravstveno-vaspitnog rada vezano za higijensko dijabetski režim, za ishranu i fizičku aktivnost. Dijabetes je hronična bolest, tihi ubica, ali ako je šećer u normali dijabetičar može da živi normalno. Akcenat je da šećer držimo u normali da pacijenta naučimo da brine o sebi i da zna da ima kome da se obrati – kaže za Bujanovačke dr Daliborka Pavlović, direktorka Doma zdravlja.

U posebnom fokusu će, kako dodaje biti pacijenti koji sa tableta prelaze na insulin, odnosno na lekove koji se aplikuju putem šprica.

Cilj ove novotvorene službe koja je počela sa radom 1. septembra je preventivno delovanje u sprečavanju šećerne bolesti i pružanje podrške i pomoći dijabetičarima.

– Od velikog je značaja da osobu koja neće ili ne može da krene na insulin naučimo kako se koristi pen, u koje vreme se koristi, kako se menja igla, kako se meri šećer, kako se prati stanje organizma u toku dana i sve te informacije može dobiti u savetovalištu – kaže Džemilja Aliti, medicinska sestra pri Savetovalištu za dijabetes.

– Najvažnije je da se ova bolest otkrije na vreme i pravilno leči. U Savetovalištu pacijenti se prate, merimo visinu, težinu, da li ima promene na stopalima, na koži i kakva je cirkulacija u organizmu. Ovo će mnogo značiti samim pacijentima jer ćemo biti u direktnom kontaktu sa njima i u kontinuitetu  pratiti bolest – dodaje medicinska sestra Snežana Vasić.

Naglašavaju da u okviru Savetovališta postoji glikozirani aparat za tromesečnu procenu nivoa šećera u krvi, dok novootkriveni pacijenti kojima je nakon pregleda utvrđen visok nivo šećera dobijaju aparat za merenje nivoa šećera u krvi.

Savetovalište za dijabetes je smešteno je u prostorijama internističkog odeljenja.

Preglede svakog petka od 7 do 14 časova obavlja dr Lejlan Sadiku, specijalista interne medicine i dve medicinske setre.

Zakazivanje pregleda vrši se u samom Savetovalištu, a građani savete mogu dobiti na albanskom i srpskom jeziku.

Prema statističkim podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji je 770.000 ljudi sa dijabetesom, a procene su da njih 330.000 hiljada uopšte ne zna da ima ovu bolest.

Trećina novootkrivenih pacijenata ima jednu ili više kasnih komplikacija: oštećenje krvnih sudova, bolesti srca, bubrega, oštećenje vida, nervnog sistema.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *