Romkinje traže otvaranje SOS linije za žrtve nasilja u Bujanovcu

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 10. oktobar 2022. – Udruženje Romkinja Bujanovac pokreće peticiju za otvaranje SOS telefonske linije na albanskom, romskom i srpskom jeziku za pružanje pomoći i podrške žrtvama nasilja u Bujanovcu.

– Otvaranje trojezičnog SOS telefona u Bujanovcu je neophodno. Žene i sve žrtve koje trpe nasilje moraju da imaju mogućnost da se obrate i zatraže pomoć i na svom maternjem jeziku – kaže za Bujanovačke Asima Ismaili, predsednica Udruženja.

Pokretanje peticije je, kako kaže, skretanje pažnje javnosti, ali i lokalnoj vlasti na važnost i značaj uspostavljanja usluga SOS telefonske linije na albanskom, romskom i srpskom jeziku u opštini Bujanovac.

– Naš štand će sa svim informacijama svake nedelje biti postavljen na gradskom trgu, a prolaznici će moći da se informišu na temu prepoznavanja i prijavljivanja nasilja u porodici, kao i o modelu pomoći žrtvama nasilja – dodaje ona.

Ukazala je na značaj razgovora putem SOS telefona koji su anonimni i koji osnažuju žene da izađu iz situacije nasilja.

Peticija se može potpisati na štandu Udruženja koji će biti postavljen nedeljom u periodu od 10 do 14 sati na gradskom trgu u Bujanovcu.

– Pozivam sve sugrađane da do kraja oktobra posete štand Udruženja Romkinja Bujanovac i svojim potpisom podrže akciju otvaranja SOS telefona, poručila je Ismaili.

Projekat pod nazivom “Unapređenje socijalnih usluga opštine Bujanovac” deo je projekta ALVED koji se realizuj uz podršku organizacije People in Need (PIN), Građanskih incijativa i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *