SOS kutak za devojčice: Pet godina borbe protiv nasilja

Bujanovac, 13. oktobar 2022. (foto OLJP) – SOS kutak za devojčice koji radi u okviru najstarije organizacije civilnog društva Odbora za ljudska prava u Vranju, proslavio je ove nedelje peti rođendan. Za pet godina postojanja ovog specijalizovanog programa, kroz različite aktivnosti učestvovalo je više od hljadu tinejdžerki sa juga Srbije. Iz kutka upozoravaju na sve češće slučajeve nasilja nad osobama ženskog pola.

-Nasilje ne prestaje. Imali smo nedavno silovanje maloletnice u Prištini, a predatori svakodnevno vrebaju i sa društvenih mreža. Otuda je naša misija u ovom segmentu naših aktivnosti izuzetno važna, pogotovu kada se zna da je ovo jedini SOS kutak za devojčice ovakve vrste južno od Beograda – rekla je Suzana Antić Ristić iz vranjskog Odbora za ljudska prava, piše Danas.

Za pet godina postojanja kroz različite oblike aktivnosti, posebno nedeljne “Čajanke” koje organizuje volonterski tim SOS kutka za devojčice, prošlo je više od hiljadu Vranjanki tinejdžerskog uzrasta od 13 do 18 godina.

Za aktivnosti SOS kutka za devojčice, Odbor za ljudska prava iz Vranja je pre tri godine dobio u Londonu Svetsku nagradu kao najbolji program na području Zapadnog Balkana.

Odbor za ljudska prava postoji 24 godine i u okviru njega radi i SOS telefon za žene žrtve porodičnog i partnerskog nasilja.

Sve aktivnosti odvijaju se uz primenu Istanbulske konvencije čiji je potpisnik Srbija.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *