Direktor škole u Levosoju: Na molbu direktora Kavim Jedinstva zaposlio sam mu ćerku

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 18. oktobar 2022. Obrazlažući našem portalu zašto je nedavno zaposlio nastavnicu biologije iz Vranja, umesto Bujanovčanke, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Levosoju Dragan Tomić priznao je da je potencijalno počinio više krivičnih dela, poput korupcije, trgovine uticajem, zloupotrebe službenog položaja, smatraju pravnici sa kojima su Bujanovačke razgovarale.

Tomić, direktor škole od 2006. godine, rekao je danas Bujanovačkim da je kao zamenu na određeno vreme zaposlio nastavnicu biologije iz Vranja zato što je ćerka direktora u vranjskom transportnom preduzeću „Kavim Jedinstvo“.

Po Tomićevim rečima „direktor Jedinstva je to tražio od njega“, a za uzvrat je škola nastavila da plaća prevoz za radnike po staroj ceni.

-Mi imamo ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Jedinstvom koje vrši prevoz naših radnika na relaciji Vranje-Bujanovac-Levosoje i obratno. Karta po zaposlenom košta 369 dinara, a po novoj ceni trebali smo da plaćamo 510 dinara. Međutim, direktor Jedinstva je tražio da mu zaposlim ćerku na tih 2-3 nedelje koliko bi radila kao zamena i ja sam je primio zbog te saradnje. Izračunajte koliko ćemo uštedeti zbog toga i taj novac ćemo uložiti u školu – kaže Tomić.

Pravnici za Bujanovačke kažu da postoji mogućnost da je direktor škole na ovaj način počinio nekoliko krivičnih dela.

-On tako može da zapošljava u svojoj privatnoj firmi, ali ne i u javnoj ustanovi na državnom budžetu. Ušteda u ovom slučaju ne može da bude nikakvo opravdanje, jer se radi o školskom primeru nekoliko krivičnih dela – kažu advokati.

Bujanovačke su u ponedeljak pisale da je direktor Tomić zbog odlaska nastavnice biologije na bolovanje kao zamenu primio nastavnicu iz Vranja, iako je na raspolaganju imao radnicu iz opštine Bujanovac.

Bujanovčani ogorčeni, direktor škole u Levosoju zapošljava isključivo Vranjance

Više bujanovačkih prosvetnih radnika je našem portalu potvrdilo ovu informaciju, a sada i direktor Tomić, uz, u najmanju ruku, nesvakidašnje objašnjenje.

Tvrdnje da godinama prilikom zapošljavanja favorizuje radnike iz drugih mesta, posebno iz Vranja, u odnosu na Bujanovčane, Tomić, koji je takođe iz Vranja, odlučno je demantovao.

Po listi zaposlenih koje je pokazao našem portalu, ispostavilo se da umesto četvoro Bujanovčana, kako su tvrdili naši izvori, u matičnoj školi u Levosoju u nastavi radi sedmoro njih koje je lično direktor Tomić zaposlio.

-Ja sam zaposlio desetak Bujanovčana, računajući i područna odeljenja, a od onih koji nisu iz opštine Bujanovac primio sam samo troje – dvoje iz Vranja i jednog iz Beograda – kaže Tomić.

Naglasio je da njega jedino interesuje kvalitet nastave i uslovi za đake u školi i da mu je to glavno merilo priliko zapošljavanja.

-Neću da držim nestručne kadrove, ma odakle oni bili. Primio sam nastavnika matematike iz Vranja koji je stručan da predaje taj predmet i to je moj princip, bira se samo između stručnosti i nestručnosti, a ne ko je odakle. Zato je naša škola najbolja u opštini, to je opšte poznato – kaže Tomić.  

Da su na tri od četiri radna mesta u administraciji škole radnici koji nisu iz Bujanovca direktor nije demantovao, međutim, kaže da je on dvoje preuzeo, jer su takva pravila u sistemu obrazovanja, a jedan radnik iz Vranja je bio tu i pre nego što je postao direktor.

-Sekretara škole sam zatekao, pedagoga preuzeo iz Preševa, bibliotekara takođe preuzeo kao tehnološki višak iz Reljana – dodao je.

Pored svega, insistirao je da su navodi koje su u ponedeljak prenele Bujanovačke zlonamerni i neistiniti.

Kaže da pored priznanja od nadležnih ustanova,  jedan od dokaza da se u školi radi kvalitetno i za primer svima jeste broj upisanih prvaka iz Bujanovca.

-Bujanovčani ovde upisuju decu, jer znaju da se radi izuzetno. Imamo desetak prvaka iz Bujanovca, a još toliko smo vratili zbog škole u Bujanovcu. Naši đaci završavaju u roku najteže državne fakultete i to je jedan od dokaza kako se ovde radi – kaže Tomić.

On je na mestu direktora škole već 16 godina.




4 thoughts on “Direktor škole u Levosoju: Na molbu direktora Kavim Jedinstva zaposlio sam mu ćerku

  1. Vranjanka

    Ako treba u Bujanovcu zapošljavati samo Bujanovčane, pod hitno u Vranju svim Bujanovčanima dati otkaze i zaposliti Vranjance.Posebno u komentarima pomenutom Higijenskom zavodu i svim školama.

    Reply
  2. Jovan

    Da nadlezni organi hitno smene ovog direktora, da se postavi direktor koji zivi u Bujanovackoj opstini i da se zap[osljavaju Bujanovcani, bey obzira kako ovo zvuci.

    Reply
  3. Bujanovac

    Direktore,ne upisuju roditelji decu u Levosoju zbog strucnosti ucitelja i nastavnika,vec zbog toga sto je u Bujanovcu u skoli 99% romske dece,i nemoguce je skolovati se u takvim uslovima..

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *