Amerika traži da se odloži zamena srpskih tablica na Kosovu

Bujanovac, 20. oktobar 2022. (foto screenshot RTK1, FB Osmani) – Sjedinjene Američke Države i druge zemlje Kvinte tražile su od Prištine odlaganje  sprovođenja odluke o preregistraciji vozila na 10 meseci, kaže specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

-Nije tajna da smo tražili duži period primene odluke o preregistraciji – rekao je Eskobar, nakon jučerašnjih razgovora sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem u Prištini, prenosi N1.

Kosovski premijer Albin Kurti 1. septembra je poručio Srbima na Kosovu da je rok za preregistraciju vozila do 31. oktobra.

Kurti poručio kosovskim Srbima da zamene tablice do 31. oktobra

Eskobar je kazao da je jedan od razloga njegovog ponovnog dolaska na Kosovo to što želi da obavlja regularne konsultacije sa kosovskom vladom.

Po njegovim rečima SAD podržavaju francusko nemački predlog za sporazum Kosova i Srbije i da je konačni sporazum pitanje nedelja.

U  intervjuu za TV Kanal 10 rekao je da je na obe strane i na posrednicima da odrede rokove.

-Čuo sam svoje evropske kolege kako govore da je to pitanje nedelja, a ne godina za dogovor, za put napred. Dakle, pored toga, na obe strane i na posredniku je da odrede rokove, ali to treba da bude brzo. Uzimajući u obzir kontekst onoga što se dešava, svako mora da preuzme odgovornost za stvaranje stabilnosti, ne samo u Evropi, već i u region – rekao je on.

Rekao je da je sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani danas razgovarao o modelima  Zajednice opština sa srpskom većinom, koje, kako je rekao, Kosovo to mora da primeni.

Po njemu, za Zajednicu najvažnije da je prilagođena zakonima Kosova.

-Ujutro sam razgovarao sa predsednicom o različitim načinima na koje Kosovo može da stvori Zajednicu kako bi bila „vin-vin“ situacija, kako za zajednice na severu tako i za samo Kosovo. Ali najvažnije je da to mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, mora da se pridržava zakona Kosova i ne sme da utiče na funkcionalnost Kosova – rekao je on.

Dodao je da postoji mnogo evropskih opcija i modela koje mogu zajedno da razmotrimo i koji bi ovo učinili realnom mogućnošću.

Rekao je da su SAD uvek podržavali priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države i pozdravie bi je u UN i svim evropskim strukturama.

-Ono što je važno za Kosovo je da krene stabilnijim putem ka integraciji u evroatlanske strukture, uključujući i priznanje od strane pet država EU koje je ne priznaju. Ovo je najvažnija stvar koju možete izvući iz bilo čega drugog u tom procesu – izjavio je Eskobar.

On se prošle nedelje u Vašingtonu sastao sa političkim predstavnicima Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, o čemu je naš portal pisao.

Arifi iz Vašingtona: Eskobar nam je obećao




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *