fbpx

Srbija sledeće nedelje dobija novu vladu

Bujanovac, 22. oktobar 2022. Nova Vlada Srbije biće formirana sledeće nedelje nakon što je Narodna skupština usvojila izmene i dopune Zakona o ministarstvima.

Izmenama zakona predviđeno je da nova vlada ima 25 ministarstava od kojih su četiri nova – Ministarstvo za javna ulaganja, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Ostaju Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo pravde, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, piše N1

Nema promena ni kod Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva za evropske integracije, Ministarstva zdravlja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Vlada će imati i Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo kulture, Ministarstvo sporta i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Za izmene Zakona, koji je neophodan kako bi naredne nedelje počela nova sednica na kojoj će mandatarka Ana Brnabić izneti ekspoze i predlog budućih ministara, glasalo je 150 poslanika, protiv su bila 44, a jedan poslanik nije glasao.

Za zakon u načelu je glasalo 149 poslanika, protiv je bilo 44, a četiri poslanika nisu glasala.

Poslanici opozicije amandmanima su tražili da neka ministarstva budu spojena, a da se u novoj vladi nađe mesta za ministarstvo za Kosovo i Metohiju, kao i ministartsvo za dijasporu, ali nijedan od ukupno 65 podnetih amandmana, nije usvojen.

Rok za formiranje nove vlade ističe 30. oktobra, a kako je ranije najavljeno iz vladajuće koalicije, vlada će biti formirana u zakonskom roku.

Kadrovska rešenja u novoj vladi biće poznata u nedelju posle sednice predsedništva Srpske napredne stranke.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.