Kamberi: Eskobar nam obećao sastanak sa Lajčakom

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 26. oktobar 2022. Politički lideri Albanaca u Bujanovcu i Preševu dobili su obećanje od specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da će raditi na tome da se sastanu sa emisarom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kaže narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi.

-Dobili smo obećanje od Eskobara da će razgovarati sa Lajčakom i predložiti sastanak sa nama. Zamolili smo ga za taj sastanak i očekujemo da će ovoga puta biti pozitivnog odgovora, jer pitanje Doline mora biti tema dijaloga – naglasio je Kamberi, prenosi prištinska Koha.

Lideri Albanaca su nedavno boravili u Sjedinjenim državama, gde su se sastali sa Eskobarom.

Arifi iz Vašingtona: Eskobar nam je obećao

Kamberi kaže da su na tom sastanku ponovili stav da je neprihvatljivo da se zvaničnici EU sastaju sa liderima Srba severa Kosova koji su na američkoj crnoj listi, a odbijaju susret sa predstavnicima Albanaca u Srbiji.

Po njegovim rečima, u Stejt Departmentu su ponovili zahtev da se Preševska dolina, kako oni nazivaju područje Bujanovca, Preševa i Medveđe, uključi u dijalog Beograda i Prištine.

-Neće doći do normalizacije odnosa dve zemlje ako Srbija nastavi da se prema Albancima Preševske doline odnosi metodama perfidne diskriminacije, što je na kraju razlog što se Preševska dolina prazni i albanska omladina odlazi – rekao je Kamberi.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *