Saradnici Poverenika u Bujanovcu: Vlast dužna da građanima pruža informacije

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 26. oktobar 2022. –  U Bujanovcu je danas održan okrugli sto na kome su predstavnici medija i organi vlasti razgovarali o pravu na pristup informacijama od javnog značaja i zaštiti podataka o ličnosti.

Skup je organizovan sa ciljem upoznavanja predstavnika lokalnih medija sa pravima i obavezama poštovanja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti prilikom izveštavanja.

Govoreći o značaju i osnovnim vrednostima i pravu građana da od organa javne vlasti traže informacije o njihovom radu, Slavoljupka Pavlović rukovodilac Sektora za žalbe i izvršenja u kancelariji Poverenika, istakla je da Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ima antikoruptivni mehanizam i da je važan i za pojedince i za novinare.

– Kroz infromacije od zvaničnih organa vlasti građani donose odluke i svoje ponašanje usklađuju prema tim odlukama, planiraju svoje ponašanje. Vrednost zakona su upravo ti zvanični podaci – rekla je Pavlović.

Milan Tomović, ovlašćeno lice za zaštitu podataka o ličnosti kod Poverenika, govorio je o pravima i obavezama organa vlasti u postupanju po zahtevima u vezi sa obradom podataka o ličnosti.

U fokusu diskusije bilo je reči i o zloupotrebi prava na slobodan pristup informacijama i mehanizmima njegove zaštite, ali i o odnosu prava javnosti da zna i prava na privatnost.

Učesnici su bili predstavnici  lokalne samouprave i lokalnih medija iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

Okrugli sto sa temom “Pristup informacijama od javnog značaja i zaštita podataka o ličnosti” organizovan je od strane Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), Poverenika za informacije od javnog značaja i zašiitu podataka o ličnosti, misije OEBS u Srbiji, u saradnji sa Koordinacionim telom Vlade RS za Preševo, Bujanovac i Medveđu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *