Crkveni odbor Bujanovac: Protest i blokada puta ako inspekcije ne preduzmu nešto oko asfaltne baze

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 28.oktobar 2022. Asfaltna baza kod Bujanovca godinama zagađuje životnu sredinu i truje građane, a niko od nadležnih u opštinskoj inspekciji ne reaguje, tvrde iz bujanovačkog Crkvenog odbora. Najavljuju protest ispred Opštine i blokadu puta pored kojeg se nalazi baza, ukoliko inspekcijske službe ne izvrše kontrole i, kako kažu, konačno spreče trovanje građana.

Asfaltna baza, koja se nalazi na starom putu ka Vranju, nedaleko od gradske crkve, u vlasništu je kompanije iz Preševa.

“Već godinama traje trovanje i prosto je neverovatno da to svi znaju i primećuju, a da niko od nadležnih ne reaguje. Pored nesnosnog smrada, primetna je velika količina neke vrste pepela u vazduhu koji otežava disanje, a na krovovima i automobilima su naslage koje potvrđuju i ukazuju na opasnost”, navode iz Crkvenog odbora.

Rešeni su u nameri da organizuju protest građana i blokadu puta, ukoliko se nadležni ogluše i o ovaj apel.

Da li se sprovode bilo kakve kontrole ovog postrojenja i kada je to činjeno, ako jeste, Bujanovačke su pokušale da saznaju od inspekcija u Opštinskoj upravi, ali bezuspešno.

Načelnik Službe za inspekcijske poslove Metin Ramizi rekao je da asfaltna baza nije u nadležnosti službe kojom rukovodi, već u oblasti rada inspektora za zaštitu životne sredine Agima Halitija.

Haliti nije odgovarao na pozive i poruke.

Tokom procesa proizvodnje asfalta na godišnjem nivou u vazduh se oslobađaju milioni kilograma hemikalija, od kojih su mnoge  kancerogene toksične onečišćujuće materije, kao što su arsen, benzen, formaldehid i kadmijum, čija štetnost po zdravlje ljudi je opšte poznata, navodi se u jednoj studiji.

Ovakva postrojenja moraju da imaju ugrađene najsavremenije ekološke filtere.

Da li asfaltna baza kod Bujanovca ispunjava propisane ekološke standarde naš portal će istraživati u narednim danima.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *