Od sutra zimske gume, kažnjavanje na čekanju

Bujanovac, 31. oktobar 2022. Od 1. novembra do početka aprila vozači su u obavezi da imaju zimske gume na sva četiri točka i koriste drugu zimsku opremu, ali samo ako na kolovozu ima snega, leda i poledice. Da od sutra neće biti kažnjavanja zbog zimskih guma potvrdio je  Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

– Ne, ne kreće nikakva naplata kazni za zimske gume, jer su one obavezne u periodu od 01.11. do 01.4. samo ako su na kolovozu sneg, led ili poledica – napisao je na Tviteru.

Pored zimskih guma, vozači u gepeku moraju da imaju i lance za sneg ili nešto slično za povećanje prijanjanja guma, koje u slučaju potrebe postavljaju pogonskim točkovima.

Upotreba lanaca je obavezna na delu puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema, kada na kolovozu ima snega.

U naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima i drugom sličnom opremom za gume.

Na zimskim gumama dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra.

Ako vozač ne poseduje zimske gume, saobraćajna policija može naplatiti kaznu od 6.000 do 20.000 dinara za fizičko lice i 100.000 do 800.000 za pravno lice.

U slučaju saobraćajne nezgode zato što vozilo nema zimske gume, vozač i vlasnik moraju sami da plate svu materijalnu i nematerijalnu štetu koja može da bude i više više miliona dinara.

Saobraćajna policija ima pravo da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i drugu zimsku opremu ili ako se ne koriste po propisu.

Univerzalne i tzv. kombinovane gume (all season) mogu se koristiti umesto zimskih guma. Dovoljena je upotreba svih guma koje imaju oznaku „M+S“ (mud – blato i snow – sneg).

Agencija za bezbednost saobraćaja upozorava da je razlika između letnjih i zimskih pneumatika značajna zbog njihovog sastava, kao i da su letnje gume otpornije na visokim temperaturama, dok su zimske od materijala koji je otporniji na niskim temperaturama.

Koliko su važni odgovarajući pneumatici u bezbednosti saobraćaja govori i podatak da u proseku četiri osobe poginu i 80 bude povređeno svakog meseca usled klizavog kolovoza zbog vremenskih prilika, u zimskom periodu godine, navodi Agencija.

Apeluje se na vozače da prilagode vožnju uslovima na putu, poštuju saobraćajne propise, drže odgovarajuće odstojanje i budu oprezni tokom vožnje.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *