Bujanovačkom odborniku smeta Desanka Maksimović, traži promenu naziva škole

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 3. novembar 2022. Za Nevzada Lutfijua, odbornika u bujanovačkoj skupštini, partijskog saborca Šćiprima Muslijua u Pokretu za demokratski progres (PDP) i kandidata ove stranke za predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), “velika je uvreda” za Albance što osnovna škola u selu Biljača nosi naziv po srpskoj pesnikinji Desanki Maksimović.

Lutfiu kaže da će prvog dana kada postane predsednik NSA tražiti od školskog odbora da pokrene inicijativu da se promeni naziv škole.

“Velika je uvreda što osnovna škola u selu, koje je drugo u našoj opštini po broju stanovnika, nosi ime „Desanka Maksimović“ (srpska pesnikinja). Za promenu imena koristiću sva ovlašćenja. Albanac na ovom tlu”, poručio je Lutfiu u kampanji za izbore 13. novembra.

Zbog čega je Desanka Maksimović uvreda za Albance Bujanovačke su pokušale da saznaju od Lutfijua, ali nam je njegov saradnik odgovorio da je odbornik zauzet.

Lutfiu nije odgovorio ni na naše poruke.

Biljača je multietničko selo, sa Albancima u većini, ali i nekoliko srpskih domaćinstava.

U školi se nastava odvija i na srpskom i na albanskom jeziku.

Lutfijuov stranački lider Šćiprim Musliju ranije je izjavio da je intoniranje himne Srbije u školama u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku fašizam.

Musliju je zamenik predsednika opštine Bujanovac.

Musliju: Himna Srbije u albanskim školama je fašizam

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *