Vranjski istoričar: Albanaca nema više od 50.000, stvaraju veštačku sliku o brojnosti svog naroda

Bujanovac, Vranje, 8. novembar 2022. (Foto Vranjenews)- Dr Dejan Antić, istoričar iz Vranja i profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu, tvrdi da broj Albanaca u Srbiji ne prelazi 50.000, te da i oni sami znaju da ih nema 100.000 kao što pokazuju preliminarni rezultati popisa.  

„Glumeći brojnost na jugu centralne Srbije i izmišljajući nekakvu Preševsku dolinu, koja ne postoji niti je ikada postojala u istorijsko-geografskom ili administrativnom smislu, nastoje da naprave paralelu između severa AP Kosovo i Metohija naseljenog većinskim srpskim življem i Bujanovca i Preševa u kojima je albansko stanovništvo dominantno, ne bi li izdejstvovali određeni stepen autonomije, sa krajnjim ciljem a to je pripajanje teritorija ovih opština samoproglašenoj državi Kosovo“, navodi Antić za portal Vranjenews.

Podseća da prema najnovijim podacima Ministarstva za ljudska i manjinska prava, objavljenim u Službenom glasniku 29. oktobra ove godine, glasačko pravo na izborima za članove Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji ima 35.718 pripadnika albanske nacionalne manjine.

„Radi se o Albancima koji poseduju lična dokumenta i biračko pravo. Ako ovu cifru uvećamo i za 40 odsto, sa brojem Albanaca koji još nisu ostvarili biračko pravo, mada ih nema toliko, ukupan broj Albanaca na celoj teritoriji Republike Srbije bez AP Kosovo i Metohija neće preći cifru od 50.000. Sve ostale priče o validnosti cifara predstavljenih kao rezultat popisa stanovništva 2022. godine na jugu Srbije su suvišne jer je jasno da je reč o klasičnoj manipulaciji“, ubeđen je Antić.

Mustafa: Albanci ubedljiva većina u Preševskoj dolini, u Srbiji nas ima 100.000

Preliminarni rezultati Popisa stanovništva u Srbiji pokazali su da u opštinama na jugu Srbije – Preševu, Bujanovcu i Medveđi – navodno živi 122.147 građana od čega njih 96.359 albanske nacionalnosti, ali Antić navodi da ne postoje potpuni podaci „jer se ne zna precizan odnos brojeva rezidentnog i nerezidentnog stanovništva“.

„Podsećam da je još 25. maja ove godine ambasador OEBS-a u Srbiji Jan Bratu, prilikom posete Bujanovcu, izjavio da za popis stanovništva na jugu Srbije neće biti potrebna lična dokumenta, već da će članovi porodice, pa čak i komšije, moći popisivačima da daju informacije o drugim članovima porodice koji u tom trenutku nisu kod kuće i da će na taj način i oni biti popisani. Ovakav neozbiljan pristup koji su ljudi iz Republičkog zavoda za statistiku očigledno morali da prihvate zbog ucena sa zapada, a sve pod parolom evropskih standarda, otvorio je prostor bezočnim manipulacijama čija su posledica cifre koje ste naveli. Tako smo došli u situaciju da ukupan broj Albanaca, kojih nema više od 45.000-50.000 na teritoriji sve tri opštine, bude uvećan za skoro 50 procenata“, navodi Antić u dopisu Vranje News-u.

Antić smatra da za utvrđivanje pravog stanja stvari na terenu nije potrebna bilo kakva statistika.

„Prošetajte albanskim selima u zaleđu Preševa i Bujanovca i srešćete uglavnom staračko stanovništvo. Mladih je sve manje. Da ne govorimo o teritoriji opštine Medveđa, gde su albanska sela potpuno prazna i pusta, naročito na administrativnoj liniji sa KiM. Ako ne verujete svojim očima, možete da uporedite statistiku“, kaže Antić..

Ontvrdi da albanski politički lideri, bez obzira na različita ideološka stanovišta, imaju konsenzus kada je nacionalni interes u pitanju.

„Znaju oni da priča o 100.000 Albanaca koji žive na jugu centralne Srbije nije realna, ali je ciljano forsiraju i stvaraju veštačku sliku o brojnosti svog naroda ne bi li ojačali pregovaračke i ucenjivačke pozicije na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu, a u kontekstu pregovora koji se vode između Beograda i Prištine“, navodi Antić.

Dodaje da srpska politička elita mora uvek imati na umu da su teritorije moravsko-vardarske doline „pluća srpske države i jedan od najvažnijih geostrateških pravaca koji povezuje Srbiju i srednju Evropu sa Sredozemljem i toplim morima“.

„Opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa nalaze se na tom pravcu. Njihovim gubitkom, Srbija bi na jugu ostala potpuno izolovana i odsečena. Zato očuvanje srpskog identiteta, naroda i državnosti u Preševu, Bujanovcu i Medveđi mora biti jedan od najvitalnijih interesa zvaničnog Beograda“, konstatuje Antić.




2 thoughts on “Vranjski istoričar: Albanaca nema više od 50.000, stvaraju veštačku sliku o brojnosti svog naroda

  1. Miki

    Замисли, пописивање без личних докумената и на основу комшије!!! Па где то има у озбиљном свету ?
    То значи поновити попис у ове три општине, а не држати се лажи коју албански лидери обилато користе. Правила пописа мењати. Траже се фер и праведан попис а не сулудо удовољавање једној страни.

    Reply
  2. Мики

    Дакле, из Београда се дозвољава да се раде свакаве манипулације на овој територији. Зашто се на Косову не дозволи интерно расељеним лицима да гласају на изборима, а истерани насилно из кућа и родних места? Замисли, дозвољавано да се комшилук пита кога има у суседној кући!! Пописивани без личних докумената и доказа да живе на пријављеној адреси. Ма, како је могуће да се Срби у сопственој држави, у Бујановцу не питају за низашта, нити имају право одлучивања у локалном парламенту? Где тога има у свету? Живиш у граду, у коме твој глас није битан, да ћутање буде једина опција!!! Гледаш годинама исте политичаре који примају плату из буџета Србије а не признају сопствене суграђане и не одговарају на потребе грађана!!!

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *