Otvorena biračka mesta: Albanci biraju članove Nacionalnog saveta

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 13. novembar 2022. Svih 26 biračkih mesta u opštini Bujanovac na kojima će pripadnici nacionalnih manjina glasati danas za članove nacionalnih saveta otvorena su na vreme u 7 časova i izbori se odvijaju bez problema, rečeno je Bujanovačkim u Radnom telu Republičke izborne komisije (RIK) za bujanovačku opštinu.

Na izborima za članove Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) učestvuje 5 izbornih listi stranaka iz Bujanovca i Preševa, a na izborima za Nacionalni savet Roma kandidate imaju i bujanovački Romi na listi „Za jedinstvo Roma Srbije – Ibro Idić“.

Albanci će birati između liste Demokratske partije Nagipa Arifija, čiji kandidat za predsednika NSA je Agim Haliti, liste Partije za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija koja je za predsednika kandidovala Ragmija Mustafu, liste Pokreta za demokratski progres Šćiprima Muslijua i kandidata za predsednika Nevzada Lutfijua, Alternative za promene sa Leventom Ćazimijem i Demokratske partije Albanaca sa kandidatom Enverom Mehmetijem.

Pravo glasa na izborima za NSA ima 36.000 Albanaca, od toga 16.000 u opštini Bujanovac.

Izbori za nacionalne savete u nedelju, u opštini Bujanovac 26 biračkih mesta

U opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa oni mogu da glasaju na ukupno 55 biračkih mesta.

Na izborima za Nacionalni savet Roma pravo glasa u Bujanovcu ima 1.900 građana iz ove zajednice.

Biračka mesta će biti otvorena do 20 časova.

Izbori su neposredni, odnosno gotovo isti kao izbori za narodne poslanike – glasa se za izborne liste uz primenu proporcionalnog izbornog sistema, pa se mandati članova nacionalnog saveta raspodeljuju srazmerno broju glasova koje su dobile izborne liste.

O toku glasanja, izlaznosti i rezultatima Bujanovačke će izveštavati tokom dana.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *