Ibro Idić: Romi ucenjeni da glasaju za drugu listu, vraćam mandat koji sam osvojio

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 14. novembar 2022. Po preliminarnim rezultatima izbora za Nacionalni savet Roma (NSR) bujanovački Romi osvojili su jedno mesto u novom sazivu saveta, ali nosilac bujanovačke liste Ibro Idić poručuje „da će i taj jedan mandat pokloniti pobedničkoj listi“. On tvrdi da su njegovi sunarodnici bili izloženi ogromnom pritisku da glasaju za drugu listu, da je bilo pretnji i ucena.

-Ljude su ucenjivali i pretili im da će ostati bez posla, bez socijalne pomoći ako ne glasaju za drugu stranu. To se nije dešavalo u Bujanovcu, ali jeste u svim ostalim mestima, od Vranja pa nadalje. Moje sunarodnike su ucenjivali direktori javnih preduzeća, centara za socijalni rad i tako dalje – tvrdi Idić za Bujanovačke.

Kaže da zbog toga neće biti član novog saziva NSR.

Lista „Za jedinstvo Roma Srbije“ koju je predvodio Idić na jučerašnjim izborima dobila je 1.135 glasova (3 odsto) što je dovoljno za jedan mandat u NSR, stoji na sajtu Republičke izborne komisije (RIK).

Konkurentska lista „Srbija za Rome“ dobila je 35.176 glasova (95,5 odsto) i tako osvojila preostala 34 mesta u savetu.

U opštini Bujanovac pravo glasa imalo je oko 2.000 pripadnika romske zajednice, koliko je upisano u Poseban birački spisak, a Idićeva lista dobila je svega 93 glasa, po zapisnicima sa biračkim mesta koje je objavila RIK.

Slab rezultat u Bujanovcu Idić objašnja odustankom od izbora na samom početku izbornog dana.

-Već u 10 sati nam je bilo jasno kako će se izbori odvijati i mi smo odustali – kaže Idić.

Po podacima iz RIK, izlaznost na izborima za NSR bila je 58,4 odsto, odnosno na nivou cele zemlje glasalo je 38.806 birača.

Do sad je obrađeno 96,3 odsto biračkog tela.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *