NBS: Inflacija 15 odsto

Bujanovac, 15. novembar 2022. Inflacija u oktobru u Srbiji bila je 15 odsto međugodišnje što je posledica rasta cena energenata i hrane na svetskom nivou, rekla je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je istakla da je inflacija veća nego što se očekivalo.

„Očekivali smo u avgustu da će u septembru ove godine inflacija biti najviša, ali znatan rast cena energenata u svetu, uz efekte suše u Evropi su podigli inflaciju na 15 odsto međugodišnje, što je iznad ranijih očekivanja“, rekla je guvernerka Tabaković na predstavljanju Novembarskog izveštaja o inflaciji, prenosi Tanjug.

Ona je naglasila da je uvezena inflacija uticala dvotrećinski na domaću inflaciju i da se odrazila na baznu inflaciju koja je u oktobru bila 9,5 odsto međugodišnje, ali je i dalje znatno niža od ukupne inflacije i od inflacije zemalja regiona koje imaju isti režim monetarne politke.

Tabakovićeva je dodala da su nepovoljni međunarodni uslovi i kriza uticali na projekciju rasta BDP-a Srbije koji je do kraja godine procenjen na dva do tri procenta, dok se naredne godine očekuje oko 3,5 odsto rasta BDP-a a tek od 2024. povratak na oko četiri procenta.

„Nastavićemo da pooštravamo uslove na domaćem monetarnom tržištu, ali manjim tempom, zbog toga što je inflacija bila pogurana spolja“, rekla je guvernerka.

Dodala je da je referentna kamatna stopa povećana na 4,5 odsto i da daljim povećanjem kamata NBS nastoji da ograniči sekundarne efekte rasta cena u svetu i na domaćem tržištu preko inflatornih očekivanja, čime bi trebalo osigurati da se zaustavi dalji rast inflacije.

Po njenim rečima, NBS nastavlja da povećava devizne rezerve i da one trenutno iznose 16,9 milijardi evra.

„Stanje nije nimalo sjajno, ali nikad toliko mračno da ljudi udruženim snagama ne mogu da prevaziđu te probleme“, zaključila je Tabakovićeva.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *