Strani oficiri na kursu u bazi Jug

Bujanovac, 15. novembar 2022. (foto MO) – U bazi Jug kod Bujanovca počeo je međunarodni kurs za štabne oficire Ujedinjenih nacija, koji organizuje Centar za mirovne operacije.

Kurs pohađaju pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i oružanih snaga sedam stranih zemalja koji će se tokom tronedeljne obuke obučavati za rad na štabnim dužnostima u mirovnim operacijama u skladu sa procedurama i standardima Ujedinjenih nacija, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

“Programom obuke su obuhvaćeni osnovni aspekti funkcionisanja integrisanih misija Ujedinjenih nacija, upoznavanje sa procesom planiranja u vojnoj komponenti misije, štabnim funkcijama i procedurama, a značajan deo kursa je posvećen razmatranju najnovijih iskustava iz učešća u aktuelnim mirovnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija”, navodi se u saopštenju.

Za izvođenje ovog kursa po standardima i procedurama Ujedinjenih nacija, Centar za mirovne operacije je sertifikovan od strane departmana Ujedinjenih nacija za mirovne operacije i podršku na terenu.

Interesovanje stranih zemalja za upućivanje svog osoblja na ovaj kurs je tradicionalno veliko, što govori o poverenju u sistem obuke u Vojsci Srbije za učešće u mirovnim operacijama.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *