Kurti prihvatio zahtev SAD: Na 48 sati odloženo kažnjavanje zbog tablica

Bujanovac, 22. novembar 2022. Kosovski premijer Albin Kurti prihvatio je zahtev ambasadora SAD na Kosovu Džefrija Hovenijera da se za 48 sati odloži primena odluke o novčanom kažnjavanju građana koji nemaju registarske oznake RKS na automobilima.

“Prihvatam njegov zahtev za odlaganje od 48 sati početka primene mere kažnjavanja zbog nelegalnih registarskih oznaka ‘KM’ (i drugih). Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana“, napisao je Kurti na Tviteru.

Američki ambasador je kasno sinoć objavio saopštenje da je od kosovske vlade zatražio da se kažnjavanje vlasnika vozila sa srpskim tablicama na Kosovu koji nisu preregistrovali svoja vozila na RKS odloži za još 48 sati, kako bi se Evropskoj uniji i SAD dozvolilo da se dalje angažuju sa stranama da bi se pronašlo rešenje.

Hovenijer je poručio i da su SAD zabrinute zbog toga što lideri Kosova i Srbije nisu bili u mogućnosti da postignu sporazum o trenutnoj krizi na Kosovu.

Razgovori Kurti-Vučić u ponedeljak u Briselu nisu dali rezutat.

Vučić je poručio da je Srbija u pokušaju da sačuva mir pristala da ne izdaje do daljeg tablice za gradove na KiM, a da umesto KM tablica to budu tzv. neutralne KS tablice, koje su kosovske vlasti prestale da izdaju još prošle godine. Ujedno je okrivio Kurtija da nije hteo dogovor.

Odgovornost za neuspeh razgovora predstavnik EU Žozep Borel prebacio je na kosovsku stranu.

Vučić i Kurti danas u Briselu




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *