Pera Batinić umanjio račun za struju za 1.500 dinara, evo i kako

Piše: Ivana Jovanović

Bujanovac, 28. novembar 2022. – Nastavnik u penziji i fudbalski trener, Petar Batinić uspeo je da oktobarski račun za struju umanji za 1500 dinara.

-Vrlo lako, odgovara legendarni nastavnik Perica na pitanje kako je to njegovom domaćinstvu pošlo za rukom.

Objašnjava da se na štednju struje nije obraćala pažnja sve dok njegova ćerka Milica nije došla iz Beograda.

-Kada se moja ćerka Milica vratila iz Beograda sa unukom Despotom, nismo obraćali pažnju na to koliko trošimo. Želeli smo da njima bude dobro, zbog čega nam je potrošnja bila oko 2000 kw mesečno, što se odrazilo na kućni budžet. Međutim, rešili smo da se odazovemo pozivu predsednika i da počnemo da štedimo, jer smatram da ima porodica kojima je potrebnija struja. Drugi bitan razlog je upravo finansijska situacija., otkriva taktiku Batinić.

Vlada odlučila, ovako će se nagrađivati štednja struje

Podsetimo da je sredinom septembra Vlada Srbije dala preporuku JP „Elektroprivreda Srbije“ da, od oktobra tekuće do marta naredne godine, domaćinstvima koja uštede struju, obračunava popuste od 15 do 30 odsto u zavisnosti od toga koliko umanje potrošnju električne energije u odnosu na isti mesec prošle godine.

Na pitanje koliko su umanjili potrošnju za oktobar u odnosu na prošlu godinu, naš sagovornik odgovara:

-Ostvarili smo najveći mogući popust, račun je bio umanjen za oko 1500 din. Potrošili smo oko 500 kw, ali će u narednim mesecima i to biti manje, jer smo preduzeli sve mere štednje, kaže Batinić.

Koje su to konkretne mere?

-Nema aparata kog mi nemamo u kući, od šporeta, preko bojlera, peći, grejalica, mašine za veš, mašine za sudove… Jednostavno, rešili smo da pored svakog aparata stavimo oznaku „smanji me“ ili „ugasi me“, kao i da velike potrošače uključujemo isključivo kad je jeftina struja. Svi smo se urazumili i shvatili da ne možemo da grejemo tri prostorije u kući, nego da svi u toku zimskog perioda boravimo samo u jednoj, što drastično smanjuje potrošnju.

Popust na struju za 1,5 miliona domaćinstava

Na pitanje šta bi poručio svojim sugrađanima, trenerska legenda odgovara:

-Da se svi odazovu apelu predsednika Vučića i da počnu da štede, da što više koriste jeftinu struju posle 23 sati, jer je to ušteda i za domaćinstvo i za državu.

Na kraju naglašava da su se njegova supruga i on, kao penzioneri, uvek rado odazvali svim preporukama predsednika i da će tako nastaviti i ubuduće.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *