Škola „Sveti Sava“ dobila priznanje Privredne komore za dualno obrazovanje

Bujanovac, 30. novembar 2022. (foto ICJ youtube) – Bujanovačka Srednja škola “Sveti Sava” dobila je od Privredne komore Srbije zahvalnicu za doprinos obrazovanju učenika prema potrebama privrede. Dualno obrazovanje se u ovoj školi na obrazovnom profilu kuvar uspešno primenjuje od školske 2019/20 godine.

– Imala sam tu čast da budem jedini direktor iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga koji je u ime škole dobio zahvalnicu za doprinos dualnom obrazovanju i to je ono što me čini ponosnom. Ponosna sam na sve koleginice i kolege koji su bili angažovani i vrlo zainteresovani, koji su motivisali naše učenike sa smera kuvar i koji su doprineli ovom uspehu škole – kaže za Bujanovačke Biserka Jović, direktorka škole.

Istakla je značaj priznanja za samu školu navodeći da je veliki uspeh bio samo uključivanje preduzetnika, konkretno ugostiteljskih preduzeća u Bujanovcu sa kojima škola saradjuje u programu dualnog obrazovanja.

– Mi smo 2019/20 počeli sa dualnim obrazovanjem i to je prva generacija koju smo upisali i koja je uspešno završila program. Od početnih pet, broj partnera se smanjio, jer je korona ostavila posledice u njihovom poslovanju i sada sarađujemo sa tri firme, picerijom “Bergamo”, “Gradskom meanom” iz Vranja i PU “Naša radost” iz Bujanovca. Kako je u Bujanovcu nemoguće naći samo jednog poslodavca, animirali smo veći broj partnera i  po par učenika raspoređivali u njihove privredne objekte – Privrednoj komori se to svidelo, dodaje direktorka Jović.

Govoreći o zahvalnici i prepoznavanju dobre saradnje sa partnerima u dualnom obrazovanju od strane Privredne komore, Jović se osvrnula na važnost orijentisanja stručnih škola prema privredi.

– Bilo je jako teško izboriti se za uvođenje dualnog obrazovanja u naš školski program. Lično smatram da je to vrlo važno s obzirom na nedostatak radne snage u čitavoj zemlji, a to se kod nas posebno oseća. Iz komore su prepoznali da je naša škola nešto dobro radila i to treba promovisati i pokazati svima da smo mi stvarno dobra škola – zaključila je Jović.

U ime ustanove, zahvalnica je direktorki uručena na svečanosti održanoj u utorak u Leskovcu povodom obeležavanja 60 godina rada Regionalne privredne komore.

Obrazovni profil kuvar je u bujanovačkoj srednjoj školi prvi put verifikovan još 1994 godine.

Ove školske godine deo učenika prvog razreda na smeru kuvar školuje se po dualnom, a deo po standardnom obrazovnom profilu.

Bujanovački srednjoškolci-kuvari osvajali su brojne nagrade na takmičenjima, o čemu je naš portal pisao.

Mladi kuvari iz „Svetog Save“ doneli još jedno zlato u Bujanovac




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *