Ograničene cene zejtina, šećera i brašna

Bujanovac, 1. decembar 2022. Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica po kojoj cena jestivog suncokretovog ulja ne sme prelaziti 219,99 dinara po litru, belog kristal šećera 114,99 dinara po kilogramu i brašna tipa T-400 u iznosu od 84,7 dinara po kilogramu, navodi se u saopštenju.

Cene ovih namirnica su nepromenjene u odnosu na prethodno usvojenu uredbu i važiće do 28. februara 2023. godine.

Prethodnom uredbom ograničena je cena i za brašno tip T-500, u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma – ne sme prelaziti 78,65 dinara po kilogramu, prenosi N1.

Takođe su određene i maksimane maloprodajne cene za meso – cena za svinjski but bez kostiju ne sme prelaziti 750,20 dinara po kilogramu, cena za svinjsku plećku bez kostiju ne sme prelaziti 738,10 dinara po kilogramu, cena za svinjski vrat sa kostima ne sme prelaziti 689,70 dinara po kilogramu, cena za svinjsku slabinu sa kostima ne sme prelaziti 659,45 dinara po kilogramu, a cena svežeg pilećeg trupa ne sme prelaziti 319,00 dinara po kilogramu.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, Vlada je izmenjenom Uredbom ograničila cene derivata nafte, a imajući u vidu da su povećani troškovi poslovanja privrednih subjekata koji obavljaju promet derivatima nafte, odlučeno je da se poveća iznos marže koji oni mogu da zaračunaju, kako bi se teret krize što ravnomernije rasporedio na sve učesnike na tržištu.

Na sednici je izmenjena Odluka kojom se na još 15 dana, privremeno, zabranjuje izvoz Evro dizela EN 590, dok je Vlada Srbije Odlukom o privremenom ograničenju izvoza peleta od drveta omogućila izvoz tog proizvoda do 31. januara 2023. godine, u okviru određene kvote koja iznosi 24.000 tona.

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *