Međunarodni kurs za oficire u bazi Jug

Bujanovac, 6. decembar 2022. Pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i oružanih snaga iz osam stranih zemalja pohađali su u bazi „Jug“ kod Bujanovca prethodne tri nedelje međunarodni kurs za štabne oficire Ujedinjenih nacija.

Organizator kursa je Centar za mirovne operacije Operativne uprave Generalštaba Vojske Srbije, a polaznici su se tokom tronedeljne obuke osposobljavali za rad na štabnim dužnostima u mirovnim operacijama u skladu sa procedurama i standardima Ujedinjenih nacija, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Program obuke je modelovan tako da obuhvata osnovne aspekte funkcionisanja integrisanih misija UN, upoznavanje sa procesom planiranja u vojnoj komponenti misije, štabnim funkcijama i procedurama, a značajan deo kursa bio je posvećen razmatranju iskustava iz učešća u aktuelnim mirovnim operacijama.

Centar za mirovne operacije je od 2015. godine sertifikovan za izvođenje ovog kursa po standardima i procedurama Ujedinjenih nacija. Veliko međunarodno interesovanje za učešće na kursu potvrda je kvaliteta obuke i priprema koje Vojska Srbije sprovodi za potrebe učešća u mirovnim operacijama.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *