fbpx

Vozovima od 200km/h i od Bujanovca ka Beogradu i Nišu

Bujanovac, 7. decembar 2022. Ministar finansija Siniša Mali rekao je u utorak u Skupštini Srbije da će sporazum o izgradnji brze pruge Beograd – Niš – Preševo biti potpisan 22. decembra. Vozovi koji se kreću brzinom od 200 kilometara na sat u narednim godinama trebalo bi da počnu da prevoze putnike na toj relaciji.

Mali je na sednici Skupštine, tokom rasprave o predloženom budžetu za narednu godinu, istakao da će putnici, nakon Novog Sada, i iz Niša i Preševa moći da putuju brzim vozovima do glavnog grada i nazad, kao i da će to biti podsticaj za razvoj juga Srbije.

-Hoću da znate da ćemo 22. decembra, za samo desetak dana, potpisati sporazum o izgradnji brze pruge Beograd – Niš. Dakle, kako sada vozovi idu brzom prugom Beograd – Novi Sad, a za tri godine će ići od Beograda do Budimpešte, tako ćemo potpisati sporazum i za par godina brzi vozovi će 200 kilometara na sat ići do Niša, pa dole skroz do Preševa – najavio je ministar, prenose Južne vesti.

O konkretnim rokovima i početku radova nije govorio, ali je predsednik Aleksandar Vučić ranije navodio 2026. godinu. Vučić je, takođe, u avgustu 2021. rekao da će ugovor o izgradnji biti potpisan “u naredna dva meseca”.

Kako je predsednik ranije najavljivao, pruga će biti dugačka 204 kilometra i na relaciji Beograd – Niš putovaće se sat i dvadeset minuta.

Izgradnju brze pruge od Beograda do Niša, pa sve do Preševa i granice sa Severnom Makedonijom, Vučić je bio najavio i ranije, krajem aprila 2021, prilikom posete Briselu. Kako je tada rekao, taj projekat će se delimično finansirati iz evropskih fondova.

Da će ugovor biti potpisan “u naredna tri meseca” Vučić je najavljivao i jula 2020. godine, na svom nalogu na Instagramu, kada je navodio da će ona biti gotova do 2023.

Najsvežija obećanja o tome Vučić je dao krajem oktobra u Jelašnici, gde je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen obišao radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija – Bugarska. Kazao je da će Srbija za izgradnju brze pruge između Beograda i Niša od Evropske unije dobiti 600 miliona evra.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *