Muki više nema muke: Humani Bujanovčani platili operaciju tumora i spasili napuštenog psa

Piše: Ivana Jovanović

Bujanovac, 13. decembar 2022. – Žućko, ili Muki, kako ga zove ćerka jednog od junaka ove priče, napušteni ulični pas, dobio je novu šansu za život zahvaljujući grupi humanih Bujanovčana. Nataša Popović, Stojan Tane Trojanović, Miodrag Mitrev zvani Mija Kabran i Zoran Jovanović sakupili su novac i platili operaciju tumora ovom psu koga zna čitav Bujanovac.

Žućko je nekoliko meseci vodio borbu sa tumorom, a ovi ljubitelji životinja odlučili su da mu pomognu.

Kako je sve to izgledalo za Bujanovačke priča ekonomista Stojan Trojanović:

-Spontano smo se organizovali za vreme jednog vikenda, Mija, Nataša, Zoran i ja, i već u ponedeljak, 24. oktobra, Natašinim automobilom odvezli smo Žućka na operaciju u Vranje. Zahvat je trajao više od dva sata i tumor je uspešno odstranjen, seća se Stojan.

Cena života na ulici: Žućko ili Muki ponovo je veseo

Po preporuci veterinara, Žućko je bio u izolaciji deset dana, da mu se rana ne bi inficirala. Za tu potrebu poslužio je Stojanov lokal, dok je za svakodnevne šetnje bio zadužen Mija. Ovaj čipovani pas (broj čipa 9899) uspešno se oporavio i danas je zdrav, veseo i opet svoj, višemesečna agonija za njega je prošlost.

Na pitanje od kad traje poznanstvo sa ovim uličnim psom, Stojan za naš portal odgovara:

-Primetio sam ga u vreme pandemije i od tada brinem o njemu. Kod sebe uvek imam granule i dan mi počinje tako što, pre odlaska na posao, nahranim svoje ulične drugare, Žućka, Petkanu i Belog. To su miroljubivi psi, ali ne daju na sebe, prinuđeni su da se brane kada ih neko napadne, kaže Tane.

Dodaje da ne može da razume ljude koji svoje kućne ljubimce izbace na ulicu, jer i sam ima tri psa koji su mu kao članovi porodice. Smatra da je gradu potreban azil koji bi humano brinuo o napuštenim psima, a i zainteresovani građani bi mogli da neku životinju udome. Kaže i da bi bilo dobro da se osnuje društvo za zaštitu životinja, za čijeg predsednika bi predložio Miju Kabrana.

Komunalac posao uklanjanja pasa sa ulica dao firmi Avenija, Milković tvrdi da je to mimo zakona

S nadom da će se to ostvariti i devizom „Što više poznajem ljude, to više volim životinje“ Stojan završava razgovor za naš portal.

I Zoran je veliki ljubitelj pasa pa je Stojanov predlog da se pomogne Žućku prihvatio bez razmišljanja

Veliki sam ljubitelj pasa i sam imam jednog. Inače, ovog psa iz komšiluka poznajem već pet godina. Više puta svedočio sam situacijama u kojima ga prolaznici  maltretiraju iz obesti, tako da imam razumevanja za njegove povremene reakcije. Zbog te strane uličnog života, ćerkica i ja ga zovemo Muki. Na njeno oduševljene, uvek nam se pridružuje u šetnjama, imamo čak i plišanu igračku koja se zove po njemu, kaže Zoran.

Dodaje da mu se ne sviđa što je za rešavanje problema uličnih pasa zadužena, po njegovim rečima, kontoverzna firma i da je već primetio nove lutalice na ulicama grada.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *