Vredne ruke: Veče albanske hrane i nošnje, večeras se srpske rukotvorine

Piše: Ivana Jovanović

Bujanovac, 14. decembar 2022. Tradicionalna manifestacija „Vredne ruke“ počela je u utorak uveče u Bujanovcu, a prve večeri posetioci su imali priliku da vide tradicionalnu albansku narodnu nošnju, kao i da probaju specijalitete albanske kuhinje – rekao je za naš portal direktor Doma kulture, Jetmir Ismaili.

Predsednik KUD „Glas doline“, Burhan Limani, rekao je za Bujanovačke da su izložene nošnje sa područja Bujanovca, Gnjilana, Kosova, Makedonije i Albanije, kao i da su polovinu toga sami šili, a drugu polovinu kupili na Kosovu.

Pored narodnih nošnji, posetioci su imali priliku da se upoznaju sa ručnim radom mlade umetnice Enese, čija je opsesija izrada ženskih torbica. Ovim se bavi više od tri godine, a drugi put izlaže svoje radove na manifestaciji „Vredne ruke“.

Veliku pažnju privukla je i mlada umetnica Leoneta, koja je posetiocima predstavila nakit i slike.

Tehnikom ‘akril na kamenu’ bavim se već godinu dana. Ovo mi je prvi put da izlažem svoje slike, dok sam nakit izlagala i ranije – rekla je Leoneta za Bujanovačke.

Za uživanje u specijalitetima albanske kuhinje pobrinula se ketering služba Shqipe cooking. Na bogatom i raskošnom meniju mogle su se naći mnogobrojne slatke i slane đakonije, od propeća, kereljane, pače, flije, samse…preko tatlija, kajmačina, punjenog kadaifa, pa sve do arapskog deserta.

Za arapska jela i desert bila je zadužena Esra Saćipi.

Prvo veče privuklo je veliki broj posetilaca i očekuje se da će i drugo veče izazvati jednako veliko interesovanje.

-Pozivamo sugrađane da u sredu od 18h posete malu salu Doma kulture, gde će imati priliku da vide srpske narodne nošnje iz svih krajeva Srbije i da se kroz reviju narodnih nošnji upoznaju sa detaljima izrade svakog komada – rekao je za naš portal Vladimir Stojković, saradnik za kulturne aktivnosti u Domu kulture.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *