Mitrović o budžetu: Raspodela novca od Koordinacionog tela je Arifijev bezobrazluk

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 20. decembar 2022. Raspodela 95,4 miliona dinara iz budžeta Koorodinacionog tela (KT), po kojoj albanska zajednica dobija više od 70 odsto, jeste čist bezobrazluk predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija prema srpskoj i romskoj zajednici, poručio je narodni poslanik i predsednik opštinskog odbora SNS Nenad Mitrović. On je pozvao predstavnike KT da hitno reaguju i spreče ovakvu sramnu raspodelu novca.

Mitrović tvrdi da je ovo najgora raspodela sredstava za poslednje tri godine.

-Pozivam predstavnike KT da već sutra dođu u Bujanovac da vide odluku, koju je danas usvojilo Opštinsko veće, pa da izađu na teren i provere koji projekti su predviđeni za sredine u kojima žive Albanci, a koji za Srbe i Rome. Zahtevam da utiču na Arifija da ovakva odluka ne dođe na Skupštinu u petak – istakao je Mitrović.

Bujanovačke su ranije danas pisale o budžetu i raspodeli novca iz KT za investicije u opštini 2023. godine, u kojoj je najveći iznos (30 miliona) opredeljen za rekonstrukciju obilaznice od Gnjilanskog puta ka Velikom Trnovcu.

Budžet je predstavio načelnik Odeljenja za finansije Boban Pavlović, inače koalicioni partner Mitrovića i SNS na lokalnim izborima 2020. godine.

Budžet Bujanovca 1,66 milijardi, evo gde će se trošiti novac građana

Gledano po planiranim projektima u sredinama u kojima žive Albanci, za ovu zajednicu je izdvojeno gotovo 54 miliona dinara.

Ako se od ukupnog iznosa oduzme oko 20 miliona za takozvane „zajedničke“ projekte od kojih će korist imati i Albanci i Srbi i Romi, albanskoj zajednici je, po ovakvoj odluci, namenjeno 71,5 odsto novca iz KT.

Pored pomenute obilaznice, tu je i asfaltiranje na nekoliko lokacija u Velikom Trnovcu, Biljači (10 miliona) i regulacija kanala u Lučanu.

Za srpsku zajednicu, takođe bez „zajedničkih“ projekta, opredeljeno je svega 26,8 odsto sredstava, a Romi dobijaju 1,6 odsto, odnosno samo jedan projekat od 1,2 miliona.

-Srbi i Romi su po ovoj raspodeli dobili minimalan iznos sredstava. Dakle, odavno utvrđeni paritet 60:40 (60 za Albance i Rome, 40 za Srbe), Nagip Arifi treću godinu za redom gazi. Ovo više nije neodgovornost, nego čist bezobrazluk – kaže Mitrović.

Na pitanje našeg portala da li će srpski odbornici prekinuti bojkot Skupštine i u petak prisustvovati sednici na kojoj će se raspravljati u budžetu, Mitrović kaže da je veliko pitanje koliko bi dolazak na sednicu imao svrhe.

-Još uvek nismo odlučili, ali sva je prilika da će sednica izledati kao i prošle godine. Šta god mi da kažemo, oni neće ništa prihvatiti. Ako sutra promene stav i ispoštuju princip 60:40 može da se desi da odemo na sednicu i pričamo o budžetu u detaljima. Ako ne pokažu spremnost da poštuju utvrđene principe, što bi im Srbi pružali legalitet u donošenju budžeta koji je na štetu srpske zajednice u Bujanovcu – rekao je Mitrović.

Predlog budžeta, dodao je, još uvek nije dobio, ali ako sudi po raspodeli novca iz KT, kako kaže, očekuje da budžet bude još gori.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *