Promenjeni uslovi za dobijanje Vukove diplome

Bujanovac, 23. decembar 2022. (foto arhiva Vukovci OŠ „B. Radičević“ 2021) – Diploma „Vuk Karadžić” ubuduće će se dodeljivati osnovci koji imaju petice iz svih predmeta od drugog do osmog razreda, a ne samo od petog do osmog, kao što je to bilo do sada.

U Ministarstvu prosvete kažu da je novina koja je utvrđena pravilnikom  da se ova diploma daje učeniku koji je u toku sticanja osnovnog obrazovanja i vaspitanja na kraju svake školske godine postigao odličan uspeh iz svih obaveznih predmeta, izbornih programa i aktivnosti propisanih planom i programom nastave, prenosi RTS.

U bujanovačkim osnovnim školama 36 učenika je ostvarilo uspeh vredan Vukove diplome na kraju školske 2021/2022 godine.

U bujanovačkim školama 36 vukovaca, a ubedljivo najviše u jednoj školi

Za „Vukovu“ diplomu i dalje će biti neophodno da je učenik ostvario primerno vladanje i da je dobio najmanje jednu diplomu „Dositej Obradović“.

Iz resornog ministarstva kažu da prema novim odredbama pravilnika diplomu „Dositej Obradović“ dobijaju učenici za izuzetne rezultate iz obaveznog predmeta, odnosno izbornog programa i ako imaju primerno vladanje na kraju školske godine.

Pravilnikom je predviđeno da se diploma „Dositej Obradović“ stiče, pored dosadašnjih nagrada na opštinskim i gradskim nivoima takmičenja, i na republičkom, međunarodnom i okružnom takmičenju.

Ističu da je novina i da su prvi put uvedene diplome za učenike koji postignu izvanredne rezultate u muzičkoj i baletskoj školi.

Diploma „Kornelije Stanković“ je ekvivalent diplomi „Vuk Karadžić“ u muzičkoj školi, a u baletskoj to je „Marija Maga Magazinović“.

Umesto diplome „Dositej Obradović“ u ovim umetničkim školama biće dodeljivane diplome „Ljubica Marić“ i „Dušanka Sifnios“.

Pravilo je da đaci u školama mogu da dobiju i više ovih diploma.

Kako su rekli u Ministarstvu prosvete, primena novog pravilnika počinje od ove školske godine.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *