fbpx

Stranke optužuju NSA i PDD: Novac od kosovske vlade dele svojim članovima

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 3. januar 2023. Alternativa za promene optužila je Nacionalni savet Albanaca (NSA) na čelu sa Ragmijem Mustafom da je na nedavno završenom konkursu za finansiranje nevladinih organizacija ogroman deo novca kosovske vlade dodelio članovima Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija. Demokratska stranka Nagipa Arifija i Pokret za demokratski progres Šćiprima Muslija zatražile su od kosovskog premijera Albina Kurtija da preispita odluku, jer, kako navode, postoje sumnje na korupciju, a konkurs je poslužio za zadovoljavanje potreba jedne stranke.

“Milioni od poreskih obveznika sa Kosova biće na računima funkcionera i aktivista PDD”, saopšteno je iz Alternative.

Bujanovačke su ranije pisale da će kosovska vlada preko NSA podeliti 1,2 miliona evra  albanskim učenicima, studentima, aktivistima, umetnicima, omladinskim udruženjima, nevladinim organizacijama i sportskim klubovima u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

Kurti donirao 1,2 miliona evra Albancima u tri opštine u Srbiji

Konkurs koji je raspisao NSA okončan je 29. decembra, a na listi dobitnika je više od 70 organizacija i pojedinaca.

Iz Alternative navode da su članovi PDD i saradnici Šaipa Kamberija i Ardite Sinani, koja vodi stranački odbor u Preševu, na konkursu dobili više od 270.000 evra.

Pojedinačni iznosi variraju od 16.000 do rekordnih 49.600 evra koje dobila organizacija Besima Šabanija, člana PDD iz Preševa.

“Sa ovakvim konkursom Kosovo je „pomoglo“ samo PDD, a ne Preševsku dolinu”, poručuju iz Alternative.

O raspodeli novca namenjenog za promovisanje i očuvanje identiteta, tradicije i kulture  Albanaca u  Bujanovcu, Preševu i Medveđi pisali su prethodnih dana i kosovskih mediji.

Iz Kamberijeve stranke se nisu oglašavali povodom optužbi.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *