Bujanovački mali maturanti birali biologiju za treći test

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 5. januar 2023. Najveći broj bujanovačkih osmaka opredelio se za biologiju kao treći test na završnom ispitu. Maturanti OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu i OŠ „Muharem Kadriu“ u Velikom Trnovcu birali su i istoriju i hemiju, a niko od učenika nije izabrao geografiju ili fiziku.

Od ukupno 77 učenika osmog razreda OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu, prijavu je izvršilo njih 76. Najveći procenat maturanata, tačnije 78 odsto (59 učenika), opredelilo se za biologiju kao treći test na završnom ispitu.

Sledi istorija sa 21 odsto (16 učenika), dok je hemiju odabrao samo jedan učenik.

-Za geografiju i fiziku nije se opredelio niko od učenika – rekao je za Bujanovačke direktor škole Nenad Tasić.

Slična situacija je i u OŠ „Muharem Kadriu“ u Velikom Trnovcu.

-Naša škola ima 60 maturanata, najviše njih se opredelilo za biologiju i istoriju kao treći test na završnom ispitu, dok je hemiju izabralo samo 4 učenika osmog razreda. Za geografiju i fiziku nije bilo interesenata – rekao je za naš portal direktor Vahid Iseni.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da je 64.363 učenika osmog razreda odabralo jedan od pet predmeta koji će polagati kao treći test na završnom ispitu, a 197 se nije izjasnilo.

Elektronskim putem, preko portala Moja srednja škola, stiglo je 70,7 odsto prijava (45.532), a 29,3 odsto učenika (18.831) se prijavilo direktno u školi.

-U narednom periodu, ukoliko neko iz određenih i opravdanih razloga nije bio u mogućnosti da se prijavi, ne treba da brine, imaće mogućnost da to obavi u školi od 23. do 27. januara. U tom periodu učenici će moći da provere svoj izbor – rekao je pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić, prenosi Danas.

Oni koji se predomisle mogu da promene izbor predmeta koji će polagati kao treći na maloj maturi 30. i 31. januara, a tada će moći i da se ispravi opredeljenje ako je kojim slučajem došlo do greške. To će moći da se uradi samo u školama.

Nakon toga, na sajtu Moja srednja škola i neposredno u školi biće objavljena konačna izjašnjenja učenika o testu koji će polagati kao treći na završnom ispitu.

Pomoćnik ministra je podsetio da svi učenici mogu da se pripremaju za završni ispit putem platforme eVežbaonica – http://www.evezbaonica.zvkov.gov.rs.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *