Bujanovac ima idealan položaj za solarnu elektranu, struja za ceo grad u narednih 100 godina

Bujanovac, 10. januar 2023. Izgradnjom solarne elektrane u Bujanovcu bila bi obezbeđena struja za grad za narednih 100 godina, zaključak je jednog istraživanja u Istraživačkoj stanici Petnica.

Gimnazijalac iz Novog Sada Vuk Bulatović istraživao je da li bi se isplatila izgradnja solarne elektrane na području Bujanovca, s obzirom da jedna od  najnerazvijenijih opština na samom jugu Srbije zbog svog položaja ima veliki priliv Sunčeve energije.

-U istraživanju je korišćen softver za obradu prostornih podataka uzimajući u obzir nagib terena, okrenutost reljefa, te udaljenost od reke i zaštićenih kulturnih i prirodnih lokaliteta. Preklapanjem slojeva, određen je teren najpogodniji za izgradnju solarne elektrane u prostoru oko Južne Morave – navodi se u istraživanju, prenosi Blic.

Površina izdvojenog prostora iznosi 36,5km2 a energija koju teren dobije je 135,7 miliona kilovat časova dnevno.

-Kada u jednačinu uvrstimo sve dane u godini i efikasnost solarnih panela (15%), dobijamo iznos od 7,45 miliona megavat časova godišnje. Ova količina energije je dovoljna za snabdevanje Bujanovca u narednih skoro 100 godina – pokazalo je Vukovo istraživanje.

Treba napomenuti da iako potencijal za izgradnju postoji, u pitanje se dovodi ekonomska zahtevnost izgradnje same solarne elektrane.

Ovaj istraživački projekat predstavljen je, uz mnoge druge, na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji “Korak u nauku”.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *