U Bujanovcu 13 kovid pozitivnih od početka godine

Bujanovac, 13. januar 2023. Od početka godine na korona virus u Bujanovcu bilo je pozitivno 13 građana, a u kovid ambulanti pregledana su 482 pacijenta. Iz Doma zdravlja poručuju da je situacija pod kontrolom.

-Broj pregleda u kovid ambulanti je u porastu u odnosu na decembar prošle godine. Juče se javilo 39 pacijenata sa respiratornim tegobama, testirano je njih 14, ali nijedan nije bio pozitivan – rekla je za naš portal direktorka Doma zdravlja Dr Daliborka Pavlović.

Po njenim rečima,  u januaru je došlo do pogoršanje epidemiološke situacije, ali se ne radi o drastičnom pogoršanju.

-Slučajevi su sporadični, ima dana kada se ne beleži nijedan slučaj, ali ima i onih kada ih bude bar tri – navodi direktorka.

Apelovala je  na sugrađane da se pridržavaju svih mera prevencije i da se, ako imaju respiratorne tegobe, jave na pregled u kovid ambulantu, jer je sezona gripa, te je najbolje na vreme otkloniti svaku sumnju.

 

-S obzirom na to da su, pored kovida, prisutne i druge respiratorne infekcije, građani bi trebalo što više da se vakcinišu protiv sezonskog gripa. Vakcina je dostupna preko izabranih lekara, do sada smo dali preko 1200 doza – dodaje dr Pavlović.

Na teritoriji Pčinjskog okruga u prethodna 24 čaša testirano je 284 osoba, a kod  31 registrovan je pozitivan nalaz, što u procentima iznosi 10.9%.

Najviše novozaraženih je u Vranju (22), iza toga slede Vladičin Han sa 4 i Surdulica sa 3, dok je u Trgovištu registrovan samo jedan slučaj. Preševo i Bosilegrad bez novih slučajeva u prethodnom danu.

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 1.021 slučaj koronavirusa od 11.472 testirania uzorka. Na bolničkom lečenju su 273 pacijenta, od kojih su 21 na respiratoru, a preminulo je 7 osoba, objavljeno je na sajtu covid19.rs.


TAG


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *