PDD: Partneri iz vlasti u Bujanovcu su izdali i nas i ideju “Više Kosova u dolini”

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 14. januar 2023. Zbog neuspeha u formiranju većine u Nacionalnom savetu Albanaca (NSA) moglo bi da dođe do raspada vladajuće koalicije u opštini Bujanovac. Dan nakon isteka roka za izbor predsednika NSA i neizbežnog uvođenja privremenih mera u ovu instituciju iz Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija optužili su koalicione partnere u lokalnoj vlasti – Demokratsku partiju (DP) Nagipa Arifija i Pokret za demokratski progres Šćiprima Muslijua – da su prekršili principe koalicije i destabilizovali političku situaciju.

-PDD će u narednim danima odlučiti o strategiji političkog delovanja, čiji je sastavni deo koncept „Više Kosova i više Albanije u dolini“, a koji su u petak oskrnavila naša dva koaliciona partnera u lokalnoj vlasti u Bujanovcu. Predsednik opštine Bujanovac (Arifi) i zamenik predsednika opštine (Musliju) juče su konačno rekli NE Kosovu u Dolini. Ova politika, koja ima za cilj da odvoji Preševsku dolinu od Kosova, dobiće odgovarajući odgovor – poručuju iz Kamberijeve stranke.

Da li će odgovor biti da PDD uskrati podršku svojih osmoro odbornika aktuelnoj vladajućoj većini u bujanovačkoj skupštini (DP-PDD-PDP) biće poznato uskoro, ali u saopštenju o tome nije bilo reči.

Petak (13. januar) bio je poslednji dan za postizanje dogovora između ove tri stranke i izbor novog predsednika NSA, a na sednicu, koju je kasno sinoć zakazao dosadašnji predsednik Ragmi Mustafa iz PDD, došli su samo članovi saveta iz ove stranke.

Država bira predsednika Saveta Albanaca i privremeni organ

Neuspeh u izboru novog rukovodstva saveta imaće za posledicu uvođenje privremenog organa od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava, a potom i nove izbore.

Iz PDD za ovo optužuju Arifija i Muslijua, za koje kažu da nisu poslušali ni kosovskog premijera Albina Kurtija.

-Nakon kontinuiranih napora od 15. novembra 2022. godine, konačno ni nakon poslednjeg pokušaja posredovanja premijera Republike Kosovo, Albina Kurtija, nova većina za upravljanje savetom nije formirana. DP i PDP su odbili da se pridruže našoj platformi „Nastavimo zajedno za više Kosova i Albanije u dolini“ – navode iz PDD.

Musliju i njegova stranka su optuženi za ucenjivanje, zbog zahteva da njima pripadne mesto predsednika NSA iako su osvojili samo dva mandata u savetu, a Arifi ih je, kako kažu u PDD, posredno u tome podržavao.

Sve predloge o kompromisu, poput podele mandata predsednika NSA, tako da kandidat PDD Ragmi Mustafa nastavi da vodi savet još dve godine, a potom prepusti funkciju kandidatu iz Muslijuove stranke na naredne dve godine, Musliju je odbio, navode iz Kamberijeve stranke.

-PDD izražava najdublju zabrinutost zbog krajnje degradacije volje naroda iskazane na izborima, ali i u jedinoj albanskoj instituciji u Preševskoj dolini. Smatramo opasnim i destabilizujućim postavljanje novih pravila nepriznavanja pobednika na izborima – kažu u stranci koja je pobedila na izborima za NSA 13. novembra.

Zvanično: PDD i Mustafa pobednici izbora za Nacionalni savet Albanaca




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *