Bujanovačke apoteke bez lekova za decu

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 16. januar 2023. (foto Južne vesti) – U apotekama u Bujanovcu zalihe sirupa i lekova za decu na bazi penicilina su na minimumu. Apotekari kažu da lekari, ne samo u Bujanovcu, bukvalno za sve prepisuju antibiotike, što je jedan od razloga nestašice.

Proizvode za decu na bazi penicilina – sinacilin, ospamoks i panklav teško je ovih dana naći na rafovima bujanovačkih državnih i privatnih apoteka. Niko od zaposlenih nije siguran zašto je to tako.

-Trenutno imamo samo pancef i savetujemo lekare da njega prepisuju kao terapiju deci, ne znamo kada će stići zalihe drugih sirupa – rekli su nam u državnoj apoteci.

Situacija nije bolja ni u privatnim apotekama u Bujanovcu.

-Trenutno nemamo ništa. Prošle nedelje dobili smo pet sirupa i to je otišlo gotovo istog dana. Pretpostavljam da je nestašica nastala zbog potrošnje velike količine antibiotika u poslednje vreme, jer lekari bukvalno za sve prepisuju antibiotik, nevezano da li dete boli uvo ili prst – rekao je za naš portal farmaceut iz jedne privatne apoteke.

U drugoj privatnoj apoteci zalihe su takođe na minimumu.

-Mi trenutno od antibiotika za decu imamo samo panklav i amoksiklav, ali reč je o jako maloj količini, ukupno 20 sirupa dobijemo za devet apoteka i to je teško raspodeliti – kažu zaposleni.

U Srbiji penicilinske sirupe za decu proizvode dve kompanije, ostalo je iz uvoza.

Pacijenti ne treba da brinu, poručuju nadležni za RTS.

Protekle nedelje apotekama je isporučeno 70.000 amoksiklava, a u januaru će se nastaviti proizvodnja sinacilina. Pozivaju da se ne prave zalihe i ne podiže panika. Saglasni su sa apotekarima – cena lekova moraće da se menja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *