Bujanovčani najviše čitaju Jelenu Bačić Alimpić i Vesnu Dedić

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 17. januar 2023. Bujanovčani najviše čitaju knjige Jelene Bačić Alimpić, Vesne Dedić, Nore Roberts i Gijoma Musoa. Ovo su bili najčitaniji autori tokom prošle godine u bujanovačkoj biblioteci.

Od naslova za decu izdvajaju se „Blago plavih delfina“ Tee Stilton, „Dečak zvani Božić“ Meta Hejga i „Princeza koja je letela sa zmajevima“ autorke Stefani Samfajer.

Interesovanje za pisanu reč ne opada kod Bujanovčana. Svakodnevno se naši sugrađani, kako mlađi tako i stariji, prepuštaju se čarobnom svetu knjiga pozajmljujući ih u biblioteci „14. Novembar“.

Bibliotekarka Ivana Tašković pokazala nam je naslove koji su proše godine najviše privlačili pažnju čitalaca.

-Pored Jelene Bačić Alimpić i Vesne Dedić, koje nesumnjivo najviše privlače naše čitaoce, u poslednje vreme interesovanje raste i za domaću autorku Gordanu Kuić i njen roman „Miris kiše na Balkanu“ – kazala je Ivana za naš portal.

Od stranih autora najčitaniji su Nora Roberts, Gijom Muso i Trejsi Ševalije.

Sa prošlogodišnjeg sajma knjiga nesumnjivo najtraženiji naslovi su „Oteta lepota“ od Kejt Mičel i roman „Nana“ Emila Zole.

U najtraženije knjige za decu spadaju i romani Tolkina i Džeronima Stiltona.

Bujanovačka biblioteka „14. Novembar“ u svom fondu ima oko 70.000 naslova.

-Samo prošle godine dobili smo na poklon od Ministarstva kulture Republike Srbije preko 700 knjiga – dodaje Ivana.

Kao posebno zanimljivu i korisnu aktivnost u ovoj ustanovi ističu posete predškolaca i osnovaca nižih razreda, koji sa svojim vaspitačima i učiteljima neretko posećuju biblioteku i na taj način, družeći se, razvijaju ljubav prema pisanoj  reči.

-Radionice za decu, koje organizujemo skoro svakog meseca sa učiteljima Slađanom Petrovićem i Snežanom Mitić, pokazale su se kao veoma uspešne. Na njima deca, pored druženja, razvijaju svoju kreativnost, pevaju, pišu, crtaju i recituju – ističe Ivana.

Biblioteka „14. Novembar“ u Bujanovcu otvorena je svakog radnog dana od 7 do 19h i poziva svoje sugrađane da svrate i pronađu prijatelja za svoje slobodno vreme.

Isturena odeljenja nalaze se u selima Biljača, Nesalce, Muhovac, Veliki Trnovac i Klenike.

       

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *