Gradonačelnik Tirane počasni građanin Preševa

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 19. januar 2023. Gradonačelnik Tirane Erion Veliaj u petak će u Preševu dobiti zvanje počasnog građanina ove opštine, potvrđeno je Bujanovačkim u kabinetu predsednika lokalne skupštine Samija Salihua.

Upravo na inicijativu Salihua skupština Preševa je pre više od godinu dana Veliaja proglasila počasnim građaninom.

Kako kažu u kabinetu, on je ovo priznanje zaslužio jer pomaže Preševu na razne načine.

-Radi se o mladom lideru čiji rad na dobrobit građana može da posluži svima kao primer. Na njegovu inicijativu Tirana je među prvima pomogla Preševu sa 50.000 evra namenjenih saniranju posledica velikih poplava 2021. godine. Vlasti Tirane pomažu mladima, studentima, obezbeđuju stipendije – kažu u kabinetu.

Na pitanje Bujanovačkih da li je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu dalo saglasnost na odluku lokalnog parlamenta o proglašenju Veliaja za počasnog građanina rečeno nam je da se na odgovor ministarstva još uvek čeka.

Podsetimo, vlast u Bujanovcu nije dočekala pozitivan odgovor kada je krajem 2020. godine za počasnog građanina proglasila tadašnjeg ministra spoljnih poslova Albanije Genta Cakaja. „Zbog njegovog otvorenog neprijateljstva prema Srbiji“,  obrazložila je tada ministarka Marija Obradović.

Ministarka Obradović: Cakaj neće biti počasni građanin Bujanovca zato što je protivnik Srbije

Veliaj se ne bavi visokom politikom na način na koji je to radio Cakaj, a zajedničko im je članstvo u Socijalističkoj partiji premijera Albanije Edija Rame.

U kabinetu predsednika preševske skupštine su činjenicu da je Veliaj partijski saborac Edija Rame istakli kao pozitivnu stvar.

Nakon Preševa gradonačelnik Tirane će posetiti i Bujanovac i sastati se sa predsednikom opštine Nagipom Arifijem.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *