Bujanovčanin Safet Fifi, nekrunisani kralj romske muzike: Moji stihovi dolaze iz srca

Piše: I.Jovanović

Bujanovac, 21. januar 2023. Ono što je Marina Tucaković za srpsku muziku za romsku je Safet Ramadanović Fifi iz Bujanovca, koji je na estradi više od 40 godina i autor je najvećih hitova romske muzike.

Safet Fifi ima 55 godina, rođen je i živi u Bujanovcu, a većina sugrađana ga zna kao dostavljača u Opštini, gde radi već četiri godine, ali on nije samo to, za romske muzičare on je živa legenda.

Krenuo je sa pisanjem sa 14 godina i prve tekstove pisao je na srpskom. Još u sedmom razredu počeo je spontano da piše rečenice koje se rimuju. Nastavnicima je to bilo čudno, vodili su ga kod psihologa i pedagoga koji su, otkrivši njegov talenat, uputili mladog momka u biblioteku da čita Zmaja, Dučića i ostale naše pisce i pesnike.

-Na taj način sam bogatio svoj rečnik i počeo da pišem pesme, neki od nastavnika su me čak terali da izdam zbirku pesama, ali to do sada nisam uradio – kaže Fifi.

Prve umetničke korake napravio je u KUD “Zulfikar Bajramović” u kojem je bio i deo recitatorske sekcije. Savete koje je tamo dobijao sa radošću je prihvao i kući često razmišljao baš o pisanju. Od 15. godine član je udruženja muzičara “Sokoj” u Beogradu.

-Prekretnicu za mene predstavlja Šaban Bajramović, moj idol, jer je njegova umetnost u meni probudila želju za pisanjem pesama na romskom jeziku. Mogu da se pohvalim da su te moje prve pesme odmah snimljene i dan danas se slušaju i veliki su hitovi – kaže Safet za naš portal.

U svojoj karijeri radio je sa preko 60 pevača, napisao preko 130 hitova, ima svoj youtube kanal i uvek u svojim sveskama bar 50 pesama koje može da ponudi nekome.

Zvonko Demirović, Selver Demiri, Ramko iz Skoplja, Denis Alilović samo su neka od imena kojima je Safet napisao najveće hitove.

 “Svi mogu da pišu, ali jedan je Safet Fifi”, opisuju ga kolege.

-Moj način razmišljanja i način pisanja se mnogo razlikuje od ostalih, jer dosta vremena provodim razmišljajući o pisanju. Želim da tekst ima jačinu, da traje. Romske komercijalne pesme su uglavnom zasnovane na siromašnom fondu reči i to je ono što zameram kolegama, ja se trudim da to obogatim i da romsku muziku dignem na neki viši nivo – naglašava tekstopisac.

Nesumnjivo je da mu je bitan kvalitet, a ne kvantitet i zato neke pesme piše i po par meseci. Kolege ga uglavnom ne razumeju, jer su, kako kaže, navikli na komercijalu, na to da pišu pesme koje su kratkog daha, koje se jedne sezone pevaju na svadbama i posle zaborave. On, naglašava, pravi hitove.

Na pitanje gde nalazi inspiraciju, Safet odgovara:

-Nalazim je među ljudima, ja sam romski Vuk Karadžić, jednostavno slušam ljude i prepoznam u njima nešto, zato moje pesme diraju u dušu.

Može da piše na različite teme, često su to ljubavne pesme, ali najviše voli da obrađuje socijalne teme, jer, kako kaže, ima bogato životno iskustvo i svestan je svih problema koje društvo ima. Zbog toga kao svoje najveće vanvremenske hitove izdvaja  “Ne zaboravljam svoje siromaštvo”, “Braća – sestre”, “Zašto niste ostali mali”, “Sin jedinac”…za pesmu “Svetionik” koju je napisao za Denisa Alilovića kaže da je revolucija u pisanju romskih pesama.

-Skoro su me zvali iz Grand produkcije da radim pesmu za Kebu, napisao sam i bili su oduševljeni. Keba je u studiju i pesma treba da izađe ovih dana – uzbuđeno govori Fifi.

Finansije mu nikada nisu bile na prvom mestu kada je reč o pisanju, ali mu svakako prija dopuna kućnog budžeta. Seća da je od prvog honorara kupio jaknu.

-Meni novac nije bitan, taj dar imam od Boga i želim da ga iskoristim. Meni je najveće priznanje to što moja deca vole i slušaju moje pesme i što mi unuci kažu “bravo deda”. Muzičari prave pare, a ja pravim istoriju! – naglašava Safet.

Ima četvoro dece, tri ćerke i sina. Sin i najmlađa ćerka su nasledili talenat, ali on im ne dozvoljava da se time bave.

-Mislim da svet muzičara nije za njih, prljav je, nema tu mnogo zadovoljstva, oni treba da rade na sebi, da uče školu, jer je meni neostavrena želja što nisam završio Pedagoški fakultet u Vranju, jako sam želeo da budem nastavnik ili profesor književnosti.

Voleo bi da jednog dana objavi zbirku pesama.

„Godine da vratim sve bih dao,
zbog vas deco ja sam ostario,
brige me stigle kada ste porasli,
zašto mali niste ostali“

 

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *