U Bujanovcu slab odziv za vakcinaciju protiv HPV virusa koji izaziva rak grlića materice

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 23. januar 2023. Odziv za vakcinaciju protiv HPV virusa koji izaziva rak grlića materice u Bujanovcu je izuzetno slab, rečeno je našem portalu u Domu zdravlja. Ova ustanova će za Dan borbe protiv raka grlića materice (25. januar) organizovati predavanje kako bi se građani dodatno informisali o svim benefitima vakcine protiv HPV virusa.

-Organizovaćemo predavanje na kome će govoriti ginekolog, pedijatar i psiholog.  Pozvaćemo decu iz srednjih škola koja će iz prve ruke imati priliku da čuju sve o prevenciji i vakcinaciji protiv HPV virusa, koji je glavni uzročnik ovog tipa kancera – rekla je za naš portal direktorka Doma zdravlja Dr Daliborka Pavlović.

O tačnom terminu predavanja građani će, preko našeg portala, biti naknadno informisani.

Vakcina protiv HPV virusa (Gardasil 9) dostupna je i besplatna u Domu zdravlja u Bujanovcu, ali odziv nije na zadovoljavajućem nivou, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.

HPV vakcinu primilo 13 deteta u Bujanovcu

-Odziv za vakcinaciju je vrlo slab, do sada je ovu vakcinu primilo samo petnaestoro dece i nadamo se da će se taj broj povećati – kazala je Dr Daliborka Pavlović.

Redovni ginekološki pregledi žena u Bujanovcu takođe nisu na zadovoljavajućem nivou, ali postoje objektivni razlozi zašto je to tako.

-U Domu zdravlja se sada opet rade citološki pregledi, pošto smo posle odlaska Dr Marine imali jedan prazan hod bez citologije, a sada opet postoji mogućnost da se dođe na preventivni pregled, da se uzme materijal i odradi citologija – ističe direktorka.

Svake godine u Srbiji od raka grlića materice oboli oko 1.000 žena i približno 500 izgubi život, što ovaj tip kancera čini najčešćim među ženskom populacijom.

Naša zemlja se nalazi na petom mestu u Evropi po oboljevanju i umiranju od ove bolesti koja se može sprečiti.

Prema podacima Batuta, tokom 2020. godine u Srbiji je registrovano 1087 novoobolelih žena, a njih 453 izgubilo je bitku sa ovom opakom bolešću.

Iako je najveći broj obolelih žena iz starosne grupe 40-59 godina, poslednjih godina primetno je povećanje broja slučajeva u mlađoj populaciji od 15-49 godina.

Da bi se ova bolest iskorenila i smanjila stopa smrtnosti, potrebne su sve mere prevencije, sa posebnim akcentom na rano otkrivanje bolesti, redovni skrining i vakcijanciju protiv HPV virusa.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *