Poplave u Preševu

Bujanovac, Preševo, 25. januar 2023. (foto RTS screenshot) – U naseljima Železnička stanica i Lapince u Preševu poplavljeno je dvadesetak domaćinstava usled obilnih padavina proteklih dana. Građani nisu ugroženi, ali su pod vodom dvorišta i podrumske prostorije.

Zbog obilnih padavina, nepročišćenih kanala, velika količina vode zadržala se na nekoliko mesta u Preševu, u naseljima Železnička stanica i Lapince. Vatrogasci su izašli na teren u ponedeljak uveče kada je prodrla voda, javlja RTS.

„Uvek kad je velika kiša, provala kad je neka u Preševu, onda dođe voda ovamo. Mi smo tu, stradamo kad god je velika kiša“, navodi Stojadin Ilić iz naselja Železnička stanica.

Iz podruma i dvorišta se izbacuje voda, ima je i na pojedinim putevima u oba naselja.

“Dešava se ovo otkako su zatvorili korito reke i voda nema gde“, kaže Rešad Šabani iz naselja Lapince.

„Zbog divlje gradnje gubi se korito Norčanske reke i prouzrokuje domaćinstvima nezamislive štete. -Kolike su štete? – Pošto smo stalno na terenu, nismo stigli da imamo sednicu Štaba, ali otklanjamo posledice da ljudi ne bi bili ugroženi“, kaže Nedžmedin Ahmedi iz opštinskog Štab za vanredne situacije.

Predstavnici Sektora za vanredne situacije i rukovodstva opštine razgovarali su o sanaciji štete, a i o budućoj prevenciji.

„Treba da se odradi raščišćavanje kanala koji je glavni uzrok ovih poplava. Na terenu je 13 vatrogasaca, 10 vatrogasnih pumpi i 5 vozila“, rekao je Marjan Ristić, zamenik komandanta Vatrogasno-spasilačkog bataljona Vranje.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *