Ardita Sinani: Srpska manjina na Kosovu se tretira posebno, Ustav Kosova afirmiše Srbe

Bujanovac, 31. januar 2023. „Reciprocitet u pravima između Srba u Republici Kosovo i Albanaca u Srbiji je jedini način za dugoročno rešenje“, poručila političarka iz Preševa Ardita Sinani,  savetnica kosovskog premijera Albina Kurtija za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Ona kaže da su sve srpske vlade uvek loše tretirale Albance u Srbiji, dok se srpska manjina od kraja rata na Kosovu 1999. godine tretira drugačije u odnosu na sve ostale.

„Državne institucije Srbije ni danas nisu uspele da odmaknu ni korak u tretiranju prava manjina, pa i ljudskih prava uopšte, a Republika Kosovo svojim Ustavom u velikoj meri afirmiše unapređenje i slobodan razvoj identiteta i atributa svake manjine koja živi na Kosovu, izdvajajući u velikoj meri srpsku manjinu od svih ostalih“, navodi Sinani.

Uprkos tome, dodala je, pritisak Srbije zbog bilo kakvog kršenje prava Srba na Kosovu i dalje služi za viktimizaciju gotovo svakog državnog lidera od kraja rata.

„Radi se instrumentalizaciji srpske manjine na Kosovu, radi ostvarivanja interesa i autokratskih ciljeva državnog vrha u Beogradu. Ukratko, u pogledu ostvarivanja manjinskih prava u Republici Kosovo i Srbiji, razlika je suštinska u sadržaju i drastična u primeni“, navodi Sinani.

Zaključila je da je  reciprocitet u pravima između Srba na Kosovu i Albanaca u Srbiji u interesu obe države.

„Posebno u interesu Srbije, jer bi to poslužilo njenoj unutrašnjoj demokratizaciji, a samim tim i otvaranju mogućnosti za evroatlantske integracije“, poručila je Sinani, funkcionerka Partije za demokratsko delovanje (PDD).




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *