Opština: Legalizujte kuće ili ćete ostati bez ličnih karata

Piše: I. Jovanović

Basri Memeti

Bujanovac, 1. februar 2023. Iz Opštine Bujanovac apelovali su na sve građane koji do sada to učinili da legalizuju svoje objekte, a predsednik Nagip Arifi je podsetio da će zbog nelegalizovanih kuća građani imati problema da dobiju lične karte i ostala dokumenta.

Nelegalizovani objekti nemaju rešenje o kućnom broju zbog čega građani ne mogu da  prijave stanovanje u policiji. Ovo pravi dodatne probleme i za sva ostala dokumenta.

Šta je potrebno za legalizaciju i dokle se stiglo sa tim procesom u opštini Bujanovačke su u sredu pitale načelnika opštinskog Odeljenja za urbanizam Basrija Memetija.

-Mi smo 2016. godine formirali komisiju koja je sve nelegalizovane objekte evidentirala i otvorila predmete. Trenutno ima oko 6300 predmeta koji su otvoreni. Neke od njih smo otvorili po službenoj dužnosti, a ima i onih koje smo otvorili na zahtev stranke – kaže Memeti.

Da bi se objekat legalizovao potrebni su sledeći dokumenti:

1.Posedovni list, odnosno dokaz o tome da li se parcela na kojoj je izgrađena kuća vodi na ime osobe koja hoće da legalizuje kuću.

2.Izveštaj o zatečenom stanju objekta, čiji je sastavni deo elaborat geodetskih radova za nezakonito izgrađen objekat.

3.Kopija plana i dokaz o uplati takse za legalizaciju.

Ako građani ne legalizaciju svoje objekte onda se, kao što stoji u zakonu, donosi rešenje o rušenju objekta, mada se do sada, po rečima Memetija, to nije dešavalo.

-Gotovo u 80 odsto slučajeva problem su nerešeni imovinsko-pravni odnosi, što znači da nije preneto zemljište na ime onoga ko želi da legalizuje objekat – objašnjava Memeti.

Jedan od glavnih uslova za legalizaciju objekta je da on bude na satelitskom snimku, a poslednji takav snimak je urađen juna 2015. godine.

-Svi objekti koji su izgrađeni do juna 2015. godine, odnosno nalaze se na satelitskom snimku, mogu se legalizovati, a ovi koji su izgrađeni posle toga ne mogu – ističe Memeti.

Zakon o legalizaciji objekata od obaveze ozakonjenja izuzima objekte koji su izgrađeni u vreme kada se po zakonu nije zahtevalo prethodno pribavljanje građevinske dozvole. Na primer, kuću na selu koja je izgrađena do 1961. godine neće biti predmet koju obuhvata legalizacija, kao što je to slučaj sa kućama izgrađenim posle 1961. godine.

Takođe, nije moguće legalizovati objekte koji su izgrađeni na podlozi koja nije odgovarajuća za građenje, poput močvarnog tla itd., niti objekte koji su izgrađeni od materijala koji ne obezbeđuje sigurnost objekta, niti objekte koji se nalaze na površinama javne namene ili su te površine planirane za izgradnju objekata javne namene, niti one izgrađene u zonama gde je propisana zaštita prirodnih, kulturnurnih dobara od izuzetnog značaja, niti objekata izgrađenih u zaštitnim zonama oko vojnih objekata, u zaštitinom pojasu puta, železnice, dalekovoda itd.




One thought on “Opština: Legalizujte kuće ili ćete ostati bez ličnih karata

  1. Sele idic

    Zdravo gospodine nacelnice Basri!
    Imam jedno pitanje u vezi legalizacije stanova (kuca) koji su izgadjeni posle poplave 1976 godine. To je ustvari danasnje naselje „Morava-76 gde zive romi, otprilike 100 i vise kuca. Siguran sam da vam je slucaj poznat. Kompletno naselje nije legalizovano niti registrovano jos od 1976 godine. U katastru znaju da postoji to naselje ali kazu da se u papirima vode kao obicne njive i ako je proslo vec 46 godina od kako je naselje izgradjeno. Pitanje je: Da li postoji mogucnost da se legalizuju te kuce ove godine i pored toga sto ima puno neresenih pitanja oko tih parcela koje je opstina dodelila za izgradnju u to vreme?
    Hvala vam unapred na odgovor i pozdravljam Vas gospodine Basri i sve Bujanovcane.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *