Kurti: Zapad traži da u martu postignemo sporazum sa Srbijom

Bujanovac, 2. februar 2023. Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je da će se suprotstaviti svim zapadnim silama u pokušajima da ucene Kosovo  po pitanju roka za postizanje dogovora sa Srbijom. On je za francusku agenciju AFP rekao da je Kosovo sada suočeno sa rokom da u martu postigne neku vrstu sporazuma sa Srbijom, uprkos brojnim preprekama i nesuglasicama koje negativno utiču na odnose Beograda i Prištine.

„Najveća prepreka je insistiranje i potraga Beograda za vremeplovom. Oni žele da se vrate u prošlost, a to nije moguće“, rekao je Kurti za AFP, prenosi Kosovo Online.

Prema njegovim rečima, „Kosovo je nezavisna zemlja, a za Srbiju je bolje da prizna Kosovo“, dodajući da bi takav potez verovatno olakšao i integraciju Beograda u Evropsku uniju.

Kurti je odgovornost za „ćorsokak“ pripisao Srbiji, rekavši da se radi o „autokratiji, koja neguje tesne veze sa Moskvom i nastavlja da destabilizuje jugoistočnu Evropu“.

AFP konstatuje da se Vašington oslanja na to da će Kurti popustiti u ključnim pitanjima i podseća da je američka ambasada u Prištini ove nedelje zatražila hitni početak rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Pored toga, agencija ukazuje da Kurti nije prisustvovao sastanku u američkoj ambasadi, što ukazuje na rastuće tenzije sa SAD, kao saveznikom Kosova.

„Ne možemo biti ucenjeni. Ne smemo imati strah. Mi smo hrabri ljudi i ono što tražimo je fer odnos, ravnopravni tretman i međusobno priznanje“, ponovio je Kurti.

Rekao je i da „nije fer da se na najproevropskiju, proameričku i najdemokratskiju zemlju na Zapadnom Balkanu vrši pritisak“, i dodao da taj pritisak treba usmeriti ka Beogradu.

AFP navodi i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u obraćanju građanima, govorio da je dobio ultimatum od zapadnih zemalja da normalizuje odnose sa Kosovom ili će biti izložen merama koje bi nanele veliku štetu zemlji.

O Kurtiju piše da je, nekada nazvan „kosovski Če Gevara“, prešao put od aktiviste koji je predvodio nasilne ulične proteste do beskompromisnog člana opozicije poznatog po unošenju suzavca u parlament, pre nego što je postao premijer.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *