Kamberi i Ugljanin kod Kurtija o pravima Albanaca i Bošnjaka u Srbiji

Bujanovac, 6. februar 2023. Delegacija Partije za demokratsko delovanje (PDD) koju je predvodio narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi i predstavnici SDA Sandžaka na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom razgovarali su u Prištini sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem od kojeg su tražili da se bori da prava koja imaju Srbi na Kosovu dobiju i Albanci i Bošnjaci u Srbiji.

“Prava manjina u našim državama najbolje pokazuju nivo demokratije i stepen razvoja našeg društva. Stoga, prava manjina treba da budu tretirana u okviru univerzalnih principa i standard Evropske unije”, poručio je Kamberi posle sastanka.

Narodni poslanik SDA Sandžala Enis Imamović kaže da su na sastanku sa Kurtijem izrazili zainteresovanost i spremnost da se kroz francusko-nemački dokument  stvore garancije za rešavanje problema Bošnjaka i Albanaca u Srbiji.

“Kao predstavnicima Bošnjaka, svih gradjana Sandžaka i Albanaca Preševske doline bitno nam je da se principi francusko-njemackog sporazuma primjene i u rješavanju problema naših zajednica u Srbiji. To podrazumjeva da se sva ona prava koja budu imali Srbi u Bosni i Hercegovini, odnosno Kosovu, garantuju Bošnjacima i Albancima u Srbiji”, naveo je Imamović.

Po njegovim rečima, cilj predstavnika Albanaca i Bošnjaka u Skupštini Srbije je da razgovaraju i sa svim činiocima i donosiocima odluka u ovom procesu normalizacije odnosa i prilika u regionu i iniciraće sastanke i sa predstavnicima međunarodne zajednice.

“Ponovićemo još jednom spremnost i zahtev da na ovu temu razgovaramo i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u nadi da će biti spreman da sasluša naše stavove i zahteve po ovom pitanju”, kaže Imamović.

Kako je naveo, samo tako će se na zdravim osnovama ispoštovati princip sporazuma koji se odnosi na zaštitu nacionalnih manjina i stvaranja trajnog mira, poverenja i saradnje između država i naroda Zapadnog Balkana.




One thought on “Kamberi i Ugljanin kod Kurtija o pravima Albanaca i Bošnjaka u Srbiji

  1. kris

    Bosnjaci u Sandzaku su bez ikakvih prava,i svaki dan maltretirani od Vuciceve policije. To na zapadu mora da se vidi,tamo postoji neka vrsta,aparhejda

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *